Следвайте ни

Турция отбеляза годишнината от завладяването на Истанбул СНИМКИ

viber icon

В Истанбул се проведоха две паралелни тържества по повод 568-ата годишнина от завладяването на града от Османската армия. 


Турската дирекция за комуникациите към президентството организира визуална феерия с грандиозно аудио визуално шоу в турския мегаполис.

То беше осъществено в сътрудничество с Министерството на културата и туризма.


След рецитирането на 48-та глава на Корана, Сура Ал-Фат - което означава Победа или Триумф - в станалата отново джамия Света София празненствата продължиха с помпозно виртуално шоу в небето, което беше използвано за първи път на кулата Галата и Света София.


Образът на Мехмед Завоевателя на кон - султан Мехмед II, който завладя Истанбул на 21-годишна възраст, също беше представен в шоуто.

По-рано директорът по комуникациите на президента Фаретин Алтун заяви в Туитър, че Истанбул ще отпразнува своя празник „с цялото си великолепие“.


Междувременно президентът Реджеп Тайип Ердоган също сподели послание в чест на 568-годишнината от завладяването на Истанбул.


Паралелно събитие, организирано от Община Истанбул по повод годишнината от завладяването на града, се проведе на специална платформа в залива Златния рог. 

На 37-метровата сцена беше изсвирен традиционен военен марш, използван от османската армия при военни операции. След това празникът продължи с множество специално програмирани дронове, мапинг и 10-минутно светлинно мултимедийно шоу.


Едновременно с церемонията на Златния рог бяха проведени още светлинни и звукови шоута на 10 знакови места в града.


След визуалния празник симфоничен оркестър от 76 изпълнители изпълни празничен мини концерт.

На церемонията присъстваха официални лица поканени от Голяма община Истанбул. Сред тях ляха и лидерите на главните опозиционни партии, Кемал Кълъчдароглу, председател на Републиканска народна партия (РНП) и лидерката на "Добрата" партия Мерал Акшенер.


Жителите на Истанбул не можаха да гледат събитието на живо поради локдауна заради пандемията, но станаха свидетели на този визуален празник „виртуално“ чрез социалните медий.

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Мерзост

Мерзост

31.05.2021 | 14:24

Празнуване завоюването на християнския Константинопол и превръщането на знакова църква в джамия. Визуално показване на ислямски завоевател на кон стъпил над църква. Какво показва Ердоган на света и защо света мълчи?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?