Следвайте ни

Турция осъди решение на Франция, признаващо Нагорни Карабах за независима република

viber icon

Приемането на резолюция на френския сенат за призоваване на правителството да признае Нагорни Карабах като независима република показва колко е предубедена Франция към спора, заяви турското външно министерство днес, добавяйки, че резолюцията е лишена от всякаква реалност.


„Това решение на френския Сенат е ясен индикатор защо Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), водена от съпредседатели, които трябва да бъдат безпристрастни, не е предоставила решение вече 30 години“, заяви министерството в писмено изявление.


Това е пример за това как най-основните принципи на международното право, легитимността и законността могат да бъдат игнорирани заради вътрешни интереси. 


Минската група, съпредседателствана от Франция, Русия и САЩ, е създадена през 1992 г. с цел намиране на мирно решение на конфликта между Баку и Ереван заради окупирания регион Нагорни Карабах, но от години не е в състояние да предостави решение.


На 27 септември избухнаха нови сблъсъци, продължаващи 44 дни, през които Баку си възвърна няколко града и близо 300 от своите селища.


На 10 ноември Армения и Азербайджан подписаха споразумение с посредничеството на Русия, за да прекратят боевете и да работят за цялостно решение.


„Резултатът, който Азербайджан постигна на място, е конкретизирането на правата, които бяха отразени в решенията на ООН и записани в процеса в Минск, на който Франция е съпредседател, но не са влезли в сила“, се казва в изявлението.


Освен това министерството подчерта, че призивите на френския Сенат за Азербайджан да се оттегли от своите територии, които той е освободил от окупация, предвид ситуацията, са „нелепи, предубедени и лишени от всякаква реалност“.


„Това решение, лишено от здрав разум и което не може да бъде оправдано с никакво разумно обяснение, ограничава шанса на Франция да допринесе за решаването на въпроса реално“, се добавя в него.


Символичната резолюция не означава, че френското правителство ще признае суверен Нагорни Карабах, но изпраща послание за подкрепа на голямата френска арменска общност. Нито една държава не признава региона - за който Армения и Азербайджан са в противоречие в продължение на десетилетия - като независим, припомнят от Анкара.


Френската резолюция призовава правителството да „признае Република Нагорни Карабах и да използва това признание като инструмент за преговори за установяване на устойчив мир“. Като призовава правителството да продължи по-строг европейски отговор към Турция, която подкрепи Азербайджан в конфликта.


Турското МВнР заяви, че се надява Франция да възприеме по-конструктивно отношение към конфликта след почти 30 години и ще се ангажира с трайно решение в съответствие с международното право.


„Турция е готова да работи с Франция, както и с други партньори, за да осигури устойчиво решение на конфликта, което също би допринесло за регионалния мир и стабилност“, се казва в декларацията.


Азербайджан многократно критикува Франция за подкрепата на Армения в спора. След решението на френския сенат Баку също заяви, че резолюцията е „предубедена и провокативна“.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?