1553

Турция официално поиска от ООН смяна на името ѝ от "Turkey" на Turkiye”

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза днес, че Турция официално е поискала от ООН и други международни организации да променят името на страната му на Туркие, пише БГНЕС .

„Анкара изпрати официално писмо до всички международни участници днес и очаква промяната на името да стане официална тази седмица“, каза Чавушоглу пред Анадолската агенция.

ООН е готова за промяната от английската версия на "Turkey" в Turkiye” по-голямата част от международната си кореспонденция, включително предаването на външнополитически новини, добави министърът.

Ходът за ребрандиране последва указ, издаден през декември от президента Реджеп Тайип Ердоган на английски, френски и немски, наред с други езици, за промяна на името на Türkiye, включително при етикетирането на експортните продукти.

Името Türkiye "най-добре представя и изразява културата, цивилизацията и ценностите на турската нация", се казва в указа на Ердоган.

Остават неясни обаче точната причина за смяната на името на държавата и времето, за което ще се случи. Държавната телевизия TRT цитира през декември статия за "нежеланата" конотация на името Турция на английски, заявявайки, че то се отнася или до "голямата птица, родена в Северна Америка", или "до ситуация, когато нещо се обърка". 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Машала

Машала

31.05.2022 | 23:40

Добре че е тази така наречена " специална операция в Украйна" та малко да си подновят външната политика Турската държава.

Отговори
1 0
Балкан Експертовски

Балкан Експертовски

31.05.2022 | 21:16

Абе... Türkiye, ама вандалския средновековен акт с оскверняването на "Св. София" си остава

Отговори
3 0
Царя

Царя

31.05.2022 | 23:07

На Руzzия поиска от ООН да се преименува на Путия.

Отговори
1 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?