Следвайте ни

Турция: Очакваме с нетърпение да работим с Байдън

viber icon

Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар заяви, че той и страната му очакват сътрудничество с новата администрация под ръководството на Джо Байдън в САЩ.

"Искаме да работим в тясно сътрудничество с нашите колеги в новата администрация на САЩ," каза Акар в интервю за Международния форум за сигурност в Халифакс, който се присъедини чрез видеовръзка от сградата на Министерството на отбраната в Анкара.

Министърът призна, че съществуват различия между Турция и САЩ по широк спектър от теми. Посочвайки конкретно руския С-400, който подтикна Вашингтон да дистанцира Анкара от програмата за новите изтребители F-35 и да обмисли санкции срещу нея, Акар повтори, че ракетите не представляват заплаха за САЩ

"Моля, помислете, че нашата единствена цел е да осигурим противовъздушна и противоракетна отбрана за 83 милиона турски граждани и страната ни. Акар добави, че сигурността на модерната технология на F-35 е "също е толкова жизненоважна за Турция, колкото това е за Съединените щати. " Той повтори, че предходните предложения на Турция за разрешаване на спора, включително технически комитет за оценка на всякаква опасност от С-400 за НАТО, остават на масата. Той също така насърчи САЩ да прекратят всякакви разговори за санкции.

"Трябва да избягваме езика на заплахите и санкциите, които не са подходящо средство за справяне с различията между почти 70-годишните съюзници," каза Акар. Очакванията са, че Байдън, който обеща да се противопостави на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на кампанията си, ще действа по-решително срещу Турция, заради закупуването на С-400 от Русия. Съветникът по външна политика на Байдън Майкъл Карпентър обаче заяви, че новата администрация няма да се стреми да санкционира Турция, ако реши да се откаже от С-400 и проведе по-малко войнствена външна политика. Акар каза, че Турция е осъществила процеса на доставка на С-400 прозрачно и не е останал друг избор за Турция, тъй като ѝ бяха отказани ракети Патриът.

Акар също така защити приноса на Турция за НАТО, както и други външнополитически действия в региона.

Той определи НАТО като „крайъгълния камък на нашата политика в областта на отбраната и сигурността“. Дори действията на Турция в Сирия и Либия, Акар ги формулира като защита на границите на НАТО, които изискват повече разбиране от други държави-членки.

По отношение на Източното Средиземноморие обръщението на Акар повтори изказванията на президента Ердоган, че Турция продължава да се интересува от дипломация по тези морски спорове под егидата на НАТО и призова за нов форум, който да реши как най-добре да се споделят природните ресурси във водите край Кипър.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?