71

Турция очаква пик на случаите с COVID-19 през февруари

Ваканцията в училищата, която започва този петък в Турция, поднови страховете за хода на пандемията от коронавирус. Експертите смятат, че по-високата мобилност по време на почивката ще пренесе вълната от инфекции към градове с по-малко случаи. До края на февруари се очаква броят на случаите да достигне своя пик в страната.


Турция вече преминава през нова вълна на пандемията, тъй като броят на ежедневните случаи достигна рекордни нива през последните две седмици. Скокът до голяма степен се дължи на варианта Омикрон. 


В момента повечето случаи са съсредоточени в големите градове на запад, като Истанбул, който има над 1200 случая на 100 000 души. 


В момента ежедневно в Турция има около 70 хил. нови Covid-19 случаи. Прогнозите показват, че скоро те ще надхвърлят 100 хил. случая на ден през февруари. 


Досега са приложени близо 140 милиона дози ваксини, като над 83 на сто от пълнолетното население са имунизирани. 


Ваксинацията е от съществено значение за страната, която отмени повечето от ограниченията си, свързани с пандемията. 


Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа обяви, че сега половината от дневния брой на случаите са в Истанбул, като по-голямата част от случаите, съобщени през последната седмица, са на възраст между 20 и 34 години. Той каза, че само 1,45% от активните случаи са хоспитализирани, но сред хората на възраст над 65 години, този процент е 8 на сто. Той подчерта, че е от решаващо значение те да бъдат ваксинирани с бустерни ваксини.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Костас

Костас

21.01.2022 | 13:36

Турчолята с упоритост ще преборят пандемията имат по две китайски две американски и пета турска на калпак шестата и особено седмата ваксина ще е решаваща важното е да имаш воля

Отговори
1 0
Ivan zavet80g albe11g.,

Ivan zavet80g albe11g.,

21.01.2022 | 13:19

ESS sfqqtt XAa ️️️️

Отговори
0 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?