Следвайте ни

Турция обвини 29 души за земетресението в Измир

viber icon

Главната прокуратура в Измир съобщи, че е подготвен обвинителен акт за 29 души заради предполагаемата им роля в небрежност, която влоши щетите от земетресението в провинцията от миналата година. Десет от тях вече бяха задържани.


Земетресението с магнитуд 6,6 на 30 октомври 2020 г. уби 115 души, живеещи в осем сгради в района. Процесът на държавното обвинение е в ход по твърдяната небрежност при изграждането на сградите, повечето от които са построени преди да влязат в сила строги разпоредби за устойчивост на земетресения в сградите. В декларацията на прокурорите се казва, че 17 заподозрени са били освободени под съдебен контрол. 


През април 13 души бяха арестувани като част от разследването и предварителен експертен доклад изготвен месеци след първите арести. Те бяха обвинени, че са допринесли за смъртните случаи и са влошили щетите, причинени от земетресението в резултат на некачествено строителство на сградите.


Един от заподозрените е собственик на апартамент в една от рухналите сгради, който отказва да одобри реконструкция на сградата, за да я подсили срещу възможно земетресение. 


В доклада, съставен от експерти от университета "9 септември" в Измир, Техническия университет в Истанбул и Изследователския център TÜBITAK, се казва, че пробите, взети от срутени сгради, показват, че причината за провала им е използването на некачествени материали и конструктивни грешки.


Всички смъртни случаи при земетресението са настъпили в сградите на района Байраклъ, в Измир, които са се срутили изцяло или частично. 
Някои сгради са построени в райони, които някога са били овощни градини и блата.

 

Полицията е задържала строителни предприемачи, собственици и строителни инженери на сградите, включително двама мъже, които самите са ранени след земетресението. 


Турция, страна, разположена на множество активни линии на разломи, затегна инспекциите на сградите и въведе разпоредби за повишаване на безопасността на новите сгради след прословутото земетресение през 1999 г., което уби хиляди в Истанбул и съседните провинции.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?