Следвайте ни

Турция обучава бежанци за фермери с пари от ЕС

viber icon

С подкрепата на международни организации, турските власти осигуряват обучение на бежанци по земеделие и отглеждане на животни в източната провинция Ван.

То се финансира от Европейския съюз с принос от Организацията на ООН за прехрана и земеделие, Министерството на земеделието и горите в Турция и Министерството на семейството, труда и социалните услуги.

Инициативата се провежда под надзора на провинциалната дирекция по земеделие, целяща да подпомогне интеграцията на бежанците в турското общество и техния принос за икономиката.

В момента обучението е осигурено за 50 бежанци във ферми и оранжерии, като се обучават и за използване на машини и оборудване.

В разговор с Анадолска агенция Ибрахим Гьоренташ, провинциален ръководител на дирекция „Земеделие“, каза, че на участниците също ще бъдат дадени сертификати и ще бъдат с приоритет при назначаването на работа.

Гьоренташ подчерта, че обучението ще помогне на работодателите в селското стопанство и птицевъдството на Турция, които са изправени пред недостиг на обучени работници.

Един от участниците, Ядигар Исмаилзаде, който дойде в Турция със семейството си преди шест години от Иран, изрази задоволството си от обучението.

"За първи път в живота си уча такива умения. Ако имам шанс, бих искал да се усъвършенствам още повече в земеделието или птицевъдството", каза той.

Друг участник, Мохамад Хайрандис, родом от Афганистан, заяви, че е заинтересован да започне собствен бизнес, ако му бъде предоставена необходимата подкрепа.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (1)

Anatema

Anatema

24.01.2021 | 12:38

AH TAZI TURTSIYA ,AH TOZI ERDOGAN,DOKATO NIE V BULGARIYA GONIM,MRAZIM I NE ISKAME BEJANTSI , A TOY GI OBUCHAVA I IM DAVA GRAJDANSTVO ! ETO TI PATYA KAM USPEHA,MOGASHTESTVOTO I VELICHIETO NA NAROD I DARJAVA POD RAKOVODSTVOTO NA EDIN ISTINSKI POLITIK, A NE POLITIKANT KATO NASHITE , EDIN DOSTOEN POTOMAK NA SLAVNITE I SPRAVEDLIVI OSMANLIITE-TURTSI-MUSLUMANI! G-N ERDOGAN E ZA PRIMER,VDAHNOVENIE,PODARJANE,PODKREPYANE,SLEDVANE...,JALKO ZA BEZVERNATA, PREDATELSKA,EVRO-GEYSKA NASOCHENA RAYA,ALKOHOLIZIRANA,AMORALNA NA TURTSIYA ,KOYATO E OTKRIT VRAG NA USPEHITE NA TURTSIYA I ERDOGAN VAV VSICHKI SFERI NA JIVOTA !

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай