Следвайте ни

Турция обмисля тристепенна нормализация след локдауна

viber icon

В рамките на своя план за нормализация Турция обмисля тристепенна стратегия, която да бъде приложена след строгия 17-дневен локдаун, който приключва в понеделник. 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви вчера, че Турция постепенно ще облекчи ограниченията след мюсюлманския празник Шекер Байрам, тъй като случаите на коронавирус и смъртните случаи продължават да падат значително в цялата страна. 

Окончателните мерки ще бъдат обсъдени и обявени в понеделник на заседание на правителството, председателствано от президента. 

Според разглеждания план в първата фаза на нормализацията ресторантите и кафенетата ще бъдат отворени отново, но ще имат право да обслужват до 20 часа, съобщи новинарската телевизия СиЕнЕн Тюрк. 

Вечерният час през седмицата ще продължи да бъде прилаган от 21 ч. до 5 ч. сутринта. В неделните дни ще продължи забраната за напускане на дома. 

Във втория етап от нормализацията, който се очаква да започне в края на май, работното време на кафенетата и ресторантите ще бъде удължено до 22 часа, но те ще обслужват само клиенти на открито с 50 процента капацитет. По-малките заведения, като кафенета и чайни, ще се нуждаят от специално разрешение от обласните управления, за да работят.

В тази фаза се очаква неделния комендантски час да бъде отменен.

На третия етап от нормализирането, което трябва да започне през юли, ще бъдат облекчени още някои ограничения, като например разрешаване на сватбени церемонии с някои ограничения в броя на гостите. 

На тази фаза кафенетата и ресторантите ще могат да приемат клиенти до 23:45 ч., Но храненето на закрито все още ще бъде забранено.

Онлайн обучението за учениците ще продължи. Училищата вероятно ще отворят отново чак през септември или октомври, в зависимост от темповете на пандемията.

Няма яснота кога се предвижда да бъдат отворени баровете и нощните клубове. Те са затворени вече повече от година. 

МВР работи по планове за управление на движението по пътищата след Байрама в понеделник. Милиони хора напуснаха големите градове, преди да започне локдауна на 29 април, и отидоха до вилите си в курортите или до родните им градове, за да посетят роднини и да прекарат там локдауна и празника. Очаква се усилен трафик и след празника. 

Вътрешният министър Сюлейман Сойлю заяви, че повече от 2 милиона души са подали заявления за получаване на разрешение за пътуване по време на локдауна.

Сойлю добави, че по време на празника и след него около 17 000 служители ще извършват проверки на междуградските пътувания на 1200 контролно-пропускателни пункта по магистралите. 

Още 79 000 служители по сигурността ще бъдат дежурни на 6000 контролно-пропускателни пункта в градовете, каза той, отбелязвайки, че допълнителни 78 000 служители ще извършват инспекции, за да гарантират правилното спазване на антивирусните мерки.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?