Следвайте ни

Турция обмисля яко затягане на мерките за неваксинирани

viber icon

Турция няма да въведе нови ограничения срещу коронавирус пандемията, включително комендантски час, поне до октомври, но планира да използва частния сектор, за да насърчи повече хора да се присъединят към програмата за ваксинация, заявиха от здравното министерство в Анкара. 

Тъй като ежедневните случаи на коронавирус достигнаха вчера  над 27 356, Турция се стреми да засили програмата си за ваксинация. 

Ваксинацията е единственото оръжие за страната срещу пандемията, отнела хиляди животи от март 2020 г. 

Имунизацията не е задължителна в страната, но правителството обмисля ограничения за неваксинираните. 

Здравният министър Фахретин Коджа обяви по-рано този месец, че може да поискат седмични ПСР тестове от хора без две дози ваксина, за да могат да пътуват в автобуси и самолети и посещаването на събития на места, като кина и концертни зали.

Турската футболна федерация обяви, че само напълно ваксинирани фенове и тези, които дадат отрицателен PCR тест, ще бъдат допуснати да присъстват на футболни мачове.

Също така беше съобщено, че деца на възраст под 12 години няма да бъдат допуснати да присъстват на стадионите. 

Длъжностните лица обсъждат планове как да ограничат разпространението на вируса, особено преди училищата да се отворят отново на 6 септември.

Бизнесът, от ресторанти до фитнес зали и търговски центрове, които бяха засегнати от месечно затваряне поради пандемията, естествено се противопоставят на връщането на ограниченията. За да разреши този проблем, правителството планира да поиска от тях да приложат собствени мерки. Някои компании вече обявиха планове да забранят на неваксинираните работници да идват на работното място. 

Броят на COVID-19 ваксините приложени в Турция надхвърли 80 милиона дози с над 31 милиона души напълно ваксинирани. Това е 36.5 на сто от населението на страната. 

Здравният министър Коджа отбеляза, че в момента в Турция има общо 17 провинции с нисък риск да коронавирус. Югозападната провинция Мугла, където се намират курортните центрове Бодрум, Мармарис и Фетийе, оглавява списъка с 90 процента от населението, ваксинирани там.

В Истанбул, най-големият град в страната с над 16 млн. население, процентът на ваксинация е близо 68 процента, докато в Анкара е близо 76 процента.

В третата по големина провинция на страната, Измир, процентът е близо 77 процента.

Експертите отдавна изразяват мнение, че 70 на сто имунитет сред обществеността е достатъчно ниво за премахване на цикъла на инфекции. Делта вариантът обаче промени изчисленията и експертите казват, че масовият имунитет трябва сега да бъде увеличен до поне 80 на сто.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Юлия

Юлия

12.08.2021 | 15:16

Като влезеш в болницата друга песен ще запееш. Ще носиш по 3 маски за по-сигурно и ще гледаш лекарите и сестрите в очите. Тогава да те видя за каква диктатура, геноцид и фашизъм ще бълнуваш.

Отговори
0 1
Ваня

Ваня

12.08.2021 | 15:09

Бог да ни е на помощ срещу тази диктатура,фашизъм и геноцид.

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?