Следвайте ни

Турция обмисля ново сондиране за газ в Черно море

viber icon

Турция може да започне нов проучвателен сондаж в Черно море тази година или най-късно през първото тримесечие на 2022 г., заяви министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

До момента Турция е открила 540 милиарда кубически метра (bcm) природен газ в находището Сакария в Черноморския регион, което е най-голямата му находка досега.

Сега сеизмичните работи и проучванията на първия сондажен кораб "Фатих" продължават на мястото, което се пада на югозапад от досега откритите залежи, каза Дьонмез пред репортери.

„Можем да планираме ново проучвателно сондиране с кораба "Фатих" в Черно море скоро“, отбеляза министърът. „Това е регион със сериозен потенциал за производителност“, добави той.

До момента Анкара настояваше, че ще разработи находището от 540 млрд.куб.м. природен газ самостоятелно. В доклад по-рано този месец се твърди, че Турция е споделила данни за откритията в Черно море с американските енергийни компании Шеврон и Ексон Мобил и е възможно бъдещо сътрудничество при добива на газ.

Представители на Държавната петролна компания на Азербайджанската република (SOCAR) също наскоро сигнализираха, че държавната енергийна компания на Баку и държавната енергийна компания на Анкара Тюркиш Петролеум (TPAO) могат да работят заедно в разработването и производството на резерва за черноморски газ.

Министър Дьонмез каза, че може да има сътрудничество както в инженерния и консултантския сегмент на работата, така и в доставките на материали и етапите на строителството.

„Разбира се, предпочитанията ни са в полза на местни компании. Ние можем да работим с местни и чуждестранни компании, които отговарят на нашите нужди при подходящите стандарти“, обясни Дьонмез. 

Турция планира да започне да изпомпва газ от Черноморското находище през 2023 г., но първо трябва да изгради подходяща тръбопроводна мрежа и съоръжения за преработка. Очаква се полето да достигне устойчив пиков добив от 2027 г.

Находката в Черно море може да преустанови енергийната зависимост на Турция от Русия, Иран и Азербайджан. Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му е решена в крайна сметка да стане дори износител на газ. 

"Нашата цел е да можем да съхраняваме 20% от природния газ, консумиран в страната, под земята", каза министър Дьонмез, като подчерта особено потреблението, което се увеличава трикратно или дори четирикратно през зимните месеци.

„Няма да е възможно да се постигне това само чрез съществуващите тръбни мрежи.  Ние ще съхраняваме природния газ в подземни складове през летните месеци, когато има малко потребление.“, каза Дьонмез. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Тоягасан

Тоягасан

29.06.2021 | 20:31

На приказки големи, на дело, не точно... Щяха сами да помпят, ама найсе. Сега чичо скруч ще обясни как се правят работите...

Отговори
0 1
Anatema

Anatema

29.06.2021 | 22:18

ZAVISTLIV I MARZELIV ZLATAR-CHASOVNIKAR ARMENETS !

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?