Следвайте ни

Турция облекчава ограниченията за COVID-19 тази седмица

viber icon

След месеци на частично блокиране животът може да се нормализира в някои провинции, тъй като Турция планира да въведе процес на „нормализиране“, основан на спада в броя на случаите на COVID-19. 

Страната започна нова седмица с големи надежди, поне за онези в провинциите с малък брой случаи на коронавирус. 

Допълнителни подробности трябва да бъдат обявени от президента Реджеп Тайип Ердоган след заседание на кабинета довечера.

„Нормализация“ се отнася до възобновяването на бизнеса, затворен поради пандемията, особено ресторантите и кафенетата, и вдигането на комендантския час, задържащ милиони хора по домовете им. 

Някои основни правила, като задължителни маски на закрито и открито и социално дистанциране, ще останат в сила. 

Съветите на общественото здравеопазване във всяка провинция вече ще имат задачата да премахнат или да наложат ограничения въз основа на броя вирусоносители.

Министерството на здравеопазването наскоро започна да публикува седмични данни за всяка от 81-те провинции, показващи средния брой случаи на население от 100 000 души. Тези с най-нисък брой заразени ще бъдат първите, които ще се отърват от комендантския час и ще започнат да отварят бизнес, макар че това няма да бъде „внезапно“ отваряне, както посочват властите. Провинциите ще могат да връщат мерките, ако броят на случаите отново скочи.

Столицата Анкара е сред големите градове със значителен спад в случаите, но медиите съобщават, че възобновяването на бизнеса и прекратяването на комендантския час вероятно ще започне през втората половина на март за столицата, както и за Истанбул, който се представя добре за сега.

Напредъкът в нормализирането също ще зависи от ваксинациите. Свободните места в отделенията за интензивно лечение също ще бъдат определящ фактор за вдигане на мерките.

За сега е най-вероятно ресторантите и кафенетата, които понесоха значителни финансови загуби, да бъдат отворени. 
Баровете и нощните клубове ще бъдат последните места, които ще бъдат отворени отново. Вероятно е това да стане през юни.

Професор Серап Шимшек Явуз, член на Научния консултативен съвет по коронавирус към Министерството на здравеопазването, заяви, че във всяка провинция ще има строги критерии за отваряне. „В момента едва 20, от общо 81-те провинции, отговарят на критериите. 

Пренаселеният 16 милионен мегаполис Истанбул, може да се наложи да чака по-дълго, тъй като броят на случаите на 100 хил. души продължава да варира около 70, но собствениците на ресторанти казват, че могат да отворят отново при спазване на стриктни мерки. „Ситуацията ни засегна икономически. Можем да отворим отново, като наложим някои правила “, каза Сердар Биркан, собственик на ресторант, пред Анадолската агенция.

„Вече не можем да издържаме. Нуждаем се от доходи. Преди това ни беше позволено да отваряме с ограничен брой клиенти и чрез осигуряване на разстояние между тях. Също така проверявахме температурите на клиентите и осигурявахме дезинфектанти. Ако тези правила бъдат приложени отново, можем да отворим незабавно “, каза той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?