Следвайте ни

Турция облекчава мерките срещу COVID-19

viber icon

Заседание на кабинета за допълнително облекчаване на ограниченията срещу COVID-19 ще се проведе в президентския комплекс в Анкара днес.


Властите сигнализираха, че процесът на постепенно нормализиране ще започне на 1 юни. 


Турция вече отмени задължителните PCR тестове за влизащите от България, които разполагат с ваксинационен сертификат. 

 

Според вестник Хюрийет от вторник вероятно маските няма да бъдат задължителни за открити публични пространства, като паркове, но хората ще трябва да спазват правилото за социално дистанциране от два метра.


Очаква се също така да отворят отново ресторанти и кафенета при условие, че те използват само 50% от капацитета си и обслужват ограничен брой клиенти. Предвижда се и намаляване на вечерния час, който сега започва в 21 часа. Пълния локдаун през уикенда, прилаган от няколко месеца, също се очаква да бъде отменен. 


В неделя страната успя да намали ежедневните Covid-19 случаи до 6933, което е десетократен спад в сравнение с рекорда от 64 хил. през миналия месец.


Здравният министър Фахретин Коджа през седмицата заяви, че Турция ще ускори кампанията си за ваксиниране от 1 юни, когато ще започне да ваксинира граждани на възраст 50 и повече години и всички инвалиди.


След среща с Научния консултативен съвет за коронавирус, Koджa също обяви, че Турция скоро ще използва и собствена ваксина. 


В момента се работи върху местно произведени ваксини, които варират от неактивна ваксина до интраназален спрей и ваксина с подобни на вируси частици (VLP).


Освен това Турция е подписала сделки за доставки на 270 милиона дози от три COVID-19 ваксини, "което е повече от три пъти повече от нашето население", заяви министър Коджа. 


Той припомни, че китаайската компания Синовак, е издала разрешение на Турция да произвежда ваксината Коронавак, но производството няма да започне преди есента.


В момента в страната се използват активно ваксините на Синовак и тези на Пфайзер-Бионтек, като гражданите имат право на избор. Наскоро се очакват да пристигнат и руски ваксини Спутник V. Има споразумение за производство на руската ваксина в Турция, но няма яснота по въпроса. Властите съобщиха неотдавна, че властите водят преговори за придобиване на ваксината Модерна. 


До момента са приложени 29 милиона ваксини, като 16,5 милиона души са получили първите си дози, докато 12,5 милиона са били напълно ваксинирани, което е 14.7 на сто от населението, показват данните на здравното министерство.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?