Следвайте ни

Турция няма да купи руската ваксина срещу COVID-19

viber icon

Здравният министър на Турция д-р Фахретин Коджа заяви днес следобед в Туитър: "Тъй като разработената от Русия коронавирусна ваксина,  не отговаря на критериите за лицензиране в Турция, ние се отказахме от намерението си да я закупим."

Турция на този етап ще получи единствено 50 милиона от  COVID-19 ваксината , разработена от китайската биофармацевтична компания Sinovac. Тя се планира да бъде доставена в Турция след 11 декември и ще бъде прилагана на различни групи въз основа на стриктна програма с приоритети на Министерството на здравеопазването, като се започне сък здравните работници.

Освен това се водят преговори с американската фармацевтична компания Pfizer за набавяне на ваксина, разработена от германската биотехнологична компания BioNTech, със собственици двойката турски учени Уур Шахин и Йозлем Тюречи. Но на този етап от компанията са обещали единствено един милион ваксини през 2021.
"Реалността е, че поне за определен период от време  ваксината на Pfizer-BioNTech няма да дойде в Турция", каза министърът.

"Ваксинацията има за цел да сложи край на епидемията, като направи определена част от обществото имунизирана. Ако има сериозна част от хората, които не се ваксинират, тази цел не може да бъде постигната.", предупреди той.

Нарастването на броя на пациентите с COVID-19 в критично състояние се забави, заяви министър Коджа , добавяйки, че мерките, предприети срещу пандемията работят, призовавайки хората да избягват местата с много хора.

На 7 декември Турция съкрати карантината за контактните с нов случай на коронавирус от 14 на 10 дни.

И вчера продължи рекорното повишаване на регистрираните в Турция нови случая на коронавирус, 33 198 души и 211 смъртни случая през последните 24 часа, съобщи здравното министерство във вторник.

Данните показват, че през изминалия ден са проведени над 200 хиляди теста за COVID-19, и 5245 пациенти са излекувани от COVID-19 предишния ден.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?