49

Турция номер 1 по затлъстяване в Европа

Българите сме на 9-то място

Турция е на първо място в списъка на страните със затлъстяване в Европа. 

„Затлъстяването е важен проблем по време на пандемията. За съжаление, ние сме първата страна в Европа, по този показател. Това означава, че сме последни в здравословното хранене“, каза Фърат Байрактар, генерален секретар на Националния институт по затлъстяване (UOK), на пресконференция в западната провинция Измир.

Турската асоциация за изследване на затлъстяването (TOAD) организира събитие за повишаване на осведомеността относно затлъстяването в рамките на световния ден на затлъстяването - 4 март, в които участваха изтъкнати лекари от страната.

Хасан Илкова, шефът на UOK, спомена бързото нарастване на броя на хората със затлъстяване в страната в последните години.

„Това беше проблем на групата с високи доходи в Турция от години. Но сега броят скочи рязко предимно в групите със средни и ниски доходи“, посочи той.

Друг експерт Байрактар заяви, че проблема със затлъстяването се е появил осезателно едва след като начинът на живот на хората се промени след 80-те години на миналия век.

„Към 2016 г. процентът на наднорменото тегло при възрастните достигна 40 процента, което означава, че 4 на всеки 10 души са с наднормено тегло.

Той подчерта, че броят на хората с наднормено тегло и затлъстяване по целия свят надхвърля 1,9 милиарда души.

„Турция е на първо място в Европа. Трябва да намерим решение на този проблем, преди да излязат нови лоши резултати през следващите години“, добави той.

В Турция процентът на хората със затлъстяване, който е бил 22,3 процента между 1998 и 2010 г., скочи до 31,2 процента между 2011 и 2022 г.

На второ място в класацията по затлъстяване е Малта с 28,9 на сто, следвана от Обединеното кралство 27,8, Унгария 26,4 на сто. България се нарежда на 9-то място с 25 процента, като след нас са гърците с 24,9 на сто дебели хора. Най-вталените европеци са тези в Босна и Молдова, едва с 18 на сто затлъстяване. В класацията са включени 41 европейски държави.

Според експерта 18 милиона от 84,4 милиона население на Турция са с наднормено тегло и затлъстяване.

Той специално подчерта, че Адана е на върха на класацията с най-затлъстяло население.

С население от 2 милиона, Адана е известна със своите местни деликатеси, особено пикантни кебапи. Потреблението на месо в града е около 80 тона дневно.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Али баба

Али баба

06.03.2022 | 11:52

Хубава новина туркините все по закръглени и дупести евалла

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?