Следвайте ни

Турция: Не сме спирали гръцкия правителствен самолет

viber icon

Турция отрече съобщенията от гръцка страна, в които се твърди, че на правителствен самолет, превозващ гръцкия външен министър Никос Дендиас до Гърция от Ирак, не е било разрешено преминаване през турското въздушно пространство.

„Въпросният самолет излетя от Ирак, без да представи план за полет. Полетните планове се предават чрез системата Евроконтрол, от там също потвърдиха, че планът не е представен. Когато самолетът пристигнаха във въздушното ни пространство, планът бе спешно изискан от иракските власти и след получаването на плана полетът беше изпълнен безопасно “, заяви Хами Аксой, говорител на турското външно министерство, в писмено изявление снощи.

Гръцките медии съобщиха, че самолетът е трябвало да изчака около 20 минути, за да влезе в турското въздушно пространство. 

Аксой уточни, че на самолета на Дендиас са били дадени необходими разрешения преди началото на пътуването и тези разрешения са подновени, когато Атина е трябвало да изпрати друг самолет в Ирак, след като първият самолет се е повредил.

Дендиас трябваше да отмени пътуването си до Ербил поради този технически проблем, но самолетът му е излетял от Багдад.

Гръцките медии съобщиха, че гръцкото посолство в Анкара е инструктирано да подаде жалба за инцидента до външното министерство.

Турция и Гърция са в дългогодишен спор за Източното Средиземноморие и се обвиняват взаимно в ескалация на напрежението в региона.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?