71
Следвайте ни

Турция намери решение с бездомните животни: микрочип в ухото на домашния любимец СНИМКИ

viber icon

Нова процедура за спасяване на домашни любимци от изоставяне на улицата стана задължителна в Турция.  Любителите на животните имат време до края на тази година за своите кучета и до края на 2022 г. за своите котки, за да ги снабдят със специален микрочип. 

Имплантираният микрочип ще е задължителен за всички животни, отглеждани у дома.  Домашните любимци и сега се регистрират стриктно на адреса на собственика им.


Благодарение на микрочипа, който ще бъде поставен подкожно на домашния любимец, властите ще получават информация за самоличността на животното и собственика. Всички данни ще бъдат лесно достъпни, а собствениците на домашни любимци, които не го направят, ще бъдат глобени.  Ветеринарният лекар Ерхан Гьокдаг обясни как ще бъде реализирана тази процедура.


 "Това е устройство, което излъчва радиочестота. Това става просто с инжекционна намеса, тоест не е операция. Не се различава от нормалната ваксинация. Прилага се или на гърба на животното, или на лявата страна на шията, за предпочитане близо до ухото. "

10 хиляди лири, около 2 хил. лева ще е глобата за собственици на домашни любимци, които нямат чипове.  Цената на чиповете варира между 120 и 350 турски лири.


Гьокдаг обясни важността на приложението с думите: "Първо, то има голямо значение по отношение на проследяването на болести и ваксинации. Вторият важен въпрос е проучване, насочено към намаляване на броя на бездомните животни."


Тази нова процедура стана възможна благодарение на подписан протокол между Министерството на земеделието и горите и Турската ветеринарномедицинска асоциация, което е публикувано в Държавен вестник.  

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?