Следвайте ни

Турция налага забрана за реклама в Туитър

viber icon

Турският съвет за информационни и комуникационни технологии наложи забрани за рекламиране на Twitter, Periscope и Pinterest съгласно нов закон за социалните медии от миналата година, според решения, публикувани в Официален вестник на страната днес.

 

Законът, който според критиците цели заглушаване на различните мнения в страната, изисква компаниите от социалните медии да назначават местни представители в Турция. В понеделник Facebook се присъедини към други компании, заявявайки, че ще назначи такъв представител.


YouTube, заяви преди месец, че ще назначи също представител.


В решенията в Официален вестник се казва, че забраните за реклама влизат в сила от днес. Twitter, Periscope и приложението за споделяне на изображения Pinterest все още не са направили коментар по въпроса.


Законът позволява на властите да изискват от представителите да премахват съдържание от платформите, вместо да блокират достъпа на целия сайт за страната, както го правеха в миналото. Този ход предизвика загриженост, тъй като хората се насочват повече към онлайн платформите, след като Анкара засили контрола си върху масовите медии.


През предишните месеци на социалните медии като Facebook, YouTube и Twitter които не спазиха изискванията на закона бяха наложени двукратно сериозни глоби в Турция. На компаниите, които не се саобразят закона, в крайна сметка ще бъде намалена честотната лента, което по същество означава блокиране на достъпа до сайтовете им.

 


Заместник-министърът на транспорта Омер Фатих Саян заяви, че честотната лента на интернет на Twitter и Pinterest ще бъде намалена с 50% през април и с 90% през май. Миналия месец Twitter заяви, че ще затвори Periscope до март поради намаляване на употребата.


„Решени сме да направим всичко необходимо за защита на данните, неприкосновеността на личния живот и правата на нацията“, каза Саян в Twitter. „Никога няма да позволим дигиталният фашизъм и пренебрегването на правилата да надделее в Турция“, каза той, повтаряйки острите коментари на президента Тайип Ердоган.


Миналата седмица Ердоган заяви, че тези, които контролират данните, могат да установят „дигитални диктатури, като пренебрегнат демокрацията, закона, правата и свободите“. Той се зарече да защити това, което описа като „кибер родина“ на страната.

 

Законът важи за всеки сайт в социалните медии, който е достъпен повече от един милион души на ден в Турция.


Като част от закона, Турция глоби платформите за социални медии около 5,5 милиона долара до момента през първите две фази на процеса.


Ако фирмите за социални медии назначат местни представители, 75% от глобата ще бъде отменена.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай