Следвайте ни

Турция наема водещи американски адвокати за Ф-35

viber icon

Турското председателство на отбранителната индустрия (SSB) назначи водеща американска адвокатска кантора, за да получи стратегически съвет относно защитата на правата си в програмата за изтребители Ф-35.


Сделката между SSTEK Defense Industry Technologies, дъщерно дружество на SSB, и базираната във Вашингтон адвокатска фирма Arnold & Porter обхваща получаване на правни съвети за претендиране на правата на Турция към днешна дата, според информация на Анадолската агенция. 


През 2019 г. Вашингтон обяви, че изважда Турция от програмата за стелт-изстребителите F-35 заради покупката от Анкара на руската система за противоракетна отбрана С-400.


САЩ твърдяха, че руският С-400 ще компрометира сигурността на Ф-35, но Турция заяви, че тези опасения са неоснователни и многократно предлага да се създаде комисия за изясняване на проблема.


Исмаил Демир, ръководител на SSB, нарече отстраняването на Турция от програмата "едностранно и незаконно", като добави, че страната ще предприеме всяка стъпка, за да защити правата си.


Въпреки че Анкара е платила по-голямата част от самолетите си, САЩ не придоставиха готовите самолети Ф-35 на Турция. САЩ прекратиха и подготвителното обучение на турски пилоти за свръх морерните изстребители. 


Връщането на Турция към програмата или нейното изключване от програмата ще се формира от оценки и решения, независими от другите й правни усилия, според правителството.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай