Следвайте ни

Турция надмина Европа по ваксинации срещу COVID-19

viber icon

Само за 40 дни Турция успя да ваксинира близо 7 милиона души срещу коронавируса, брой по-висок от повечето страни в Европа. Повече от 5,8 милиона души са получили първата си доза от китайската КоронаВак, единствената налична ваксина в страната, от понеделник, докато други 1,1 милиона са получили вторите си дози.


Цифрите на „Нашият свят в данни“ (Our World In Data), уебсайт, който предоставя данни за случаите на ваксинация и коронавирус по целия свят, показват, че Турция е имунизирала средно 7,75 на 100 души. Общите цифри показват, че 2,63 от всеки 100 души в света са били ваксинирани. 

В континенталната част на Европа Сърбия има най-висок процент на ваксинация към 14.05. Броят на ваксинираните хора в страната надхвърли 1,2 милиона в понеделник, докато Малта, една от най-малките страни в Европейския съюз, имаше процент на имунизация от 14,34 на 100 души. Дания също има процент над осем на 100. Германия е около шест, докато във Франция са ваксинирани около 5.6 от 100 души. Цифрите са много по-ниски в Испания и Италия.

Данните за България, цитирани в сайта, за сега са изключително ниски, с 1.72 за 100 души. Това ни поставя на последно място в ЕС, а в Европа след нас са единствено Беларус и Албания. Това вероятно ще се промени със старта на масовата ваксинация у нас от края на миналата седмица. 

До момента в света Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ) имат най-висок процент на ваксинация, съответно над 85 и 56 на 100.

Турция стартира процеса на ваксинация със здравните работници на 14 януари. Последва ваксинирането на хора в старчески домове и възрастни граждани. В момента хората на възраст 65 и повече години се ваксинират. А втора доза от ваксината също се прилага за здравните работници. Страната започна ваксинации по-късно от европейските страни, които започнаха ваксинирането през декември. Страната прави ваксинации както в болници, така и чрез национална мрежа от квартални клиники и лични лекари, докато възрастните граждани, които не могат да напуснат дома си, се ваксинират у дома от специално сформирани здравни екипи. Турция може да се похвали с успешна система за логистика на ваксините, която позволява бързото и безопасно изпращане до провинциите. Ваксинациите стават след запазнане на час чрез онлайн апликация и така не се получават опашки пред кабинетите. След това в същата апликация се въвеждат и точните дати и вида на приложената ваксина. 


Властите се надяват да успеят скоро да разнообразят възможностите за ваксини. Първата пратка от ваксината Pfizer-BioNtech трябва да пристигне в страната по-късно този месец.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай