Следвайте ни

Турция на сух режим до края на Байрама

Социалните медии негодуват, поради забрана на спиртните напитки по време на локдауна

viber icon

Наредба на вътрешното министерство на Турция, уточняваща условията на 17-дневните ограничения срещу Covid-19, започващи в четвъртък, предизвика объркване относно разрешителните за продажба на алкохол в страната.


Докато в наредбата не се споменава за продажби на алкохолни напитки или магазини за алкохол, няколко медии съобщиха по-рано през деня, че продажбите на алкохол ще бъдат забранени по време на блокирането, позовавайки се на правителствени източници.


Докладите доведоха до възмущение в социалните медии, като хаштагът „Не ми пипай алкохола“ (#alkolümedokunma) се превърна в актуална тема за Турция. 


Много потребители на социалните медии възприеха забраната като намеса в начина им на живот и като опит да забранят продажбите на алкохол по време на свещения месец мюсюлмани Рамадан.


"И тези, които употребяват алкохол, и които не, трябва да кажат "Не ми пипай алкохола". Защото въпросът не е алкохола, а основни права и свободи ", каза един потребител.


Друг сподели: "Като човек, който не употребява алкохол, подкрепям този етикет изцяло. Трябва да се грижим не за това, което хората ядат и пият, а за това, което не могат да ядат и пият." Като има предвит нарастващата икономическа криза в страната. 


Вътрешният министър Сюлейман Сойлу каза по въпроса: "Наредбата е много ясна. Магазините за алкохол не правят изключение и ще бъдат затворени."


Министърът обаче не изясни дали на други места като хранителни магазини ще бъде разрешено да се продават алкохолни напитки.


До сега, по време на комендантските часове, вечерите и през уикендите, които се прилагат от началото на декември, магазините за алкохол и хранителни магазини имат право да останат отворени, но не им е разрешено да продават алкохолни напитки. Но сега за първи път тази забрана ще трябва да продължи цели 17 дни. 


Ръководители на две асоциации на собственици на алкохолни напитки направиха противоречиви твърдения по въпроса. Ерол Дундар, председателят на Асоциацията за сътрудничество между алкохолните магазини, заяви в социалните мрежи, че "Няма забрана за продажба на алкохол. Проведохме необходимите разговори и разгледахме наредбата. Няма ограничения за хранителните магазини.
Те не са получили заповед за забрана за продажба на алкохол", добави той.


От друга страна, председателят на платформата за алкохолни напитки Йозгюр Айбаш заяви пред медийте: "Получихме потвърждение от Министерството на вътрешните работи. За съжаление продажбите на алкохол ще са забранени до 17 май".

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Qn Bibiqn Bibikqn

Qn Bibiqn Bibikqn

28.04.2021 | 17:04

Shto sa primitiven si da igraesh mach I da spresh da qdesh I piesh. Oligofreni Bibiqn praznyvat

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?