Следвайте ни

Турция може да прилага своя ваксина като "трета доза" наесен

viber icon

Здравният министър на Турция Фахреттин Коджа каза за вестник "Йени Шафак", че вероятно в Турция ще прилага „местно направена ваксина като „трета доза“. Koджa каза, че се препоръчва еднократна трета доза най-малко шест месеца след инжектиране на втората доза и настоящият срок за приключване на разработката на местни ваксини може да е достатъчен, за да съвпадне с този период. „Вярвам, че нашата ваксина ще премахне зависимостта ни от чужбина за трети дози“, каза Коджа.

Министърът отбеляза, че към края на 2021 г. ще бъдат налични повече от една местно произведена ваксина. Той каза, че неактивна ваксина, разработена в университета Ерджиес в централна Турция, е приключила опитите във Фаза 2 и може да бъде достъпна скоро, след приключване на опитите и анализите „през септември или октомври”. 

Коджа отбеляза, че в момента седем кандидати за ваксина, разработени от турски учени, са напреднали. „Разработваме още една неактивна ваксина и тече фаза 1 на ваксина с подобни на вируси частици (VLP). Базираната на аденовирус ваксина ще започне изпитването си фаза 1 след няколко седмици “, добави той.

Турция с повече от 24,3 милиона приложени дози Covid-19 ваксини, до сега си осигури седмото място в света, като последните данни показват, че случаите на коронавирус също намаляват в цялата страна за последната седмица. Въпреки това страната е на четвърто място в света по дневен брой вирусоносители. 

Броят на ваксинациите, прилагани срещу коронавируса, достигна над 1,1 милиарда в световен мащаб. Турция остава по-напред от други страни като Франция, Италия, Индонезия и Русия. 

Статистиката показва, че средният брой ваксини на 100 души в Турция е вече 27,62. Повече от 14 милиона души са получили първите си дози, докато други 10 милиона души са получили и втората ваксина от началото на кампанията за започнала през януари, което е почти 12 на сто от населението.

Китай има най-голям брой ваксинации, с повече от 279 милиона дози, според данни, публикувани от уебсайта Ourworldindata.org. САЩ са на второ място с повече от 246 милиона дози.

В Турция ваксинацията започна с китайската на Синовак, а наскоро започна прилагането и на ваксината на Пфайзер-Бионтек. От този месец се предвижда прилагането и на вече удобрената Спутник V. Министър Коджа обяви, че страната ще получи 50 милиона дози ваксина Спутник V през следващите шест месеца и още 90 милиона дози от Пфайзер-Бионтек. Като цяло Турция е поръчала 240 милиона дози ваксини COVID-19, включително 100 милиона от китайската компания Синовак, въпреки че доставките ѝ претърпяха някои технически закъснения според властите.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Vaksina

Vaksina

06.05.2021 | 15:44

Da gi vaksinirat s Novichok primitite

Отговори
0 1
Anatema

Anatema

07.05.2021 | 11:53

pislik kafir

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?