49

Турция може да позволи членството на Финландия в НАТО без Швеция

Турция може да има различен подход към членството на Финландия в НАТО, което би "шокирало" Швеция, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган.

„Можем да отговорим по различен начин на Финландия, ако е необходимо. Но тя не трябва да прави същата грешка“ като Швеция, заяви турския президент.

Нежеланието на Швеция да екстрадира заподозрени в „терор“ и изгарянето на Корана в Стокхолм са причините за новия ход на Турция, според президента.

„Трябва да екстрадирате тези терористи, за да можете да влезете в НАТО“, заяви Ердоган на шведските власти. Той отбеляза, че Турция е предоставила на Швеция списък от 120 души, които трябва да бъдат екстрадирани.

„Затриха ли исляма, като изгориха нашия Коран? Те просто показаха колко са неблагородни. Дания направи същото“, отбеляза още президента.

Финландия и Швеция официално кандидатстват за присъединяване към НАТО от 18 май.

Турция, която е член на НАТО от над 70 години, изрази възражения срещу кандидатурите за членство, критикувайки двете страни за толериране и подкрепа на "терористични групи".

Трите страни подписаха меморандум за разбирателство на 28 юни на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

През септември Швеция премахна ограниченията върху продажбата на оръжие на Турция, което беше сред исканията на Анкара, за да одобри кандидатурата ѝ за НАТО.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ердоган не прави грешки

Ердоган не прави грешки

01.02.2023 | 01:31

Никакво разширяване на Нато. Западът съм мръсни фа шисти.

Отговори
2 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?