Следвайте ни

Турция, Македония и Украйна се присъединиха към европейския ваксинационен сертификат

viber icon

Европейският съюз приема турските сертификати за COVID-19 от днес, съобщи Европейската комисия вчера. 

ЕС прие решения за приравняване на сертификатите за COVID-19, издадени от органите на Турция, Северна Македония и Украйна.

С решението, тези три съседни на ЕС държави се присъединяват към COVID-19 пас система на блока за осигуряване на пътуване до и в рамките на блока.

На хората, притежаващи сертификат за COVID-19, издаден от Турция, Северна Македония и Украйна, ще бъде разрешено да пътуват в блока при същите условия като гражданите на ЕС от петък.

В замяна гражданите на ЕС също ще могат да използват своите карти за COVID-19 при влизане в тези страни.

„Докато се борим заедно с пандемията, нашите партньори също са неразделна част от безопасното съвместно отваряне на границите“, коментира решението еврокомисарят Оливър Вархели, приветствайки Турция, Украйна и Северна Македония в системата за цифрови сертификати за COVID на блока.

Документът е достъпен на смартфон или хартиен формат, включващ QR код, който позволява на властите да определят състоянието на COVID на пътника.

Пропускът доказва дали дадено лице е получило всички препоръчителни дози ваксина, одобрени от Европейската агенция по медицина (EMA), имало ли е отрицателен PCR тест през последните 72 часа или се е възстановил от болестта през последните шест месеца.

Разрешените от EMA ваксини са продукти на фармацевтични компании Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac и Johnson & Johnson.

На практика това означава, че турските граждани, които са получили две дози от ваксините Пфайзер-Бионтек преди повече от 14 дни, или тези, които могат да докажат с предишни тестове за COVID-19, че са се излекували, могат да влязат в блока без допълнителни ограничения.

По тази причина Турция тази седмица стартира инициатива за четвърта доза Пфайзер-Бионтек, на граждани които преди това бяха ваксинирани с по две дози от китайската Коронавак, на компанията Синовак. Поради намаляване на ефективността на китайската ваксина, 6 месеца след прилагането ѝ, тези граждани след това получиха и по една бустерна доза от РНК ваксината. А сега за да отговорят на европейските критерии се прилага и втора доза на Пфайзер-Бионтек. Така Турция стана първата страна в света удобрила прилагането на 4 дози COVID-19 ваксини. 

Здравният министър Фахретин Коджа заяви, че "от медицинска гледна точка няма нужда от четвъртата доза. Това е нова наредба, създадена специално за спазване на правилата на страните от ЕС“.

За да влядат в ЕС, тези, които не са били ваксинирани, ще трябва да направят тест, докато тези, които са ваксинирани с китайската ваксина на Синовак, ще трябва да проверят изискванията за влизане в страната на тяхната дестинация. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?