Турция, Македония и Украйна се присъединиха към европейския ваксинационен сертификат

Европейският съюз приема турските сертификати за COVID-19 от днес, съобщи Европейската комисия вчера. 

ЕС прие решения за приравняване на сертификатите за COVID-19, издадени от органите на Турция, Северна Македония и Украйна.

С решението, тези три съседни на ЕС държави се присъединяват към COVID-19 пас система на блока за осигуряване на пътуване до и в рамките на блока.

На хората, притежаващи сертификат за COVID-19, издаден от Турция, Северна Македония и Украйна, ще бъде разрешено да пътуват в блока при същите условия като гражданите на ЕС от петък.

В замяна гражданите на ЕС също ще могат да използват своите карти за COVID-19 при влизане в тези страни.

„Докато се борим заедно с пандемията, нашите партньори също са неразделна част от безопасното съвместно отваряне на границите“, коментира решението еврокомисарят Оливър Вархели, приветствайки Турция, Украйна и Северна Македония в системата за цифрови сертификати за COVID на блока.

Документът е достъпен на смартфон или хартиен формат, включващ QR код, който позволява на властите да определят състоянието на COVID на пътника.

Пропускът доказва дали дадено лице е получило всички препоръчителни дози ваксина, одобрени от Европейската агенция по медицина (EMA), имало ли е отрицателен PCR тест през последните 72 часа или се е възстановил от болестта през последните шест месеца.

Разрешените от EMA ваксини са продукти на фармацевтични компании Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac и Johnson & Johnson.

На практика това означава, че турските граждани, които са получили две дози от ваксините Пфайзер-Бионтек преди повече от 14 дни, или тези, които могат да докажат с предишни тестове за COVID-19, че са се излекували, могат да влязат в блока без допълнителни ограничения.

По тази причина Турция тази седмица стартира инициатива за четвърта доза Пфайзер-Бионтек, на граждани които преди това бяха ваксинирани с по две дози от китайската Коронавак, на компанията Синовак. Поради намаляване на ефективността на китайската ваксина, 6 месеца след прилагането ѝ, тези граждани след това получиха и по една бустерна доза от РНК ваксината. А сега за да отговорят на европейските критерии се прилага и втора доза на Пфайзер-Бионтек. Така Турция стана първата страна в света удобрила прилагането на 4 дози COVID-19 ваксини. 

Здравният министър Фахретин Коджа заяви, че "от медицинска гледна точка няма нужда от четвъртата доза. Това е нова наредба, създадена специално за спазване на правилата на страните от ЕС“.

За да влядат в ЕС, тези, които не са били ваксинирани, ще трябва да направят тест, докато тези, които са ваксинирани с китайската ваксина на Синовак, ще трябва да проверят изискванията за влизане в страната на тяхната дестинация. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?