2374

Турция лансира най-мощния и боеспособен безпилотен дрон в света

Tурският боен дрон "Акънджъ" миналата седмица премина успешен летателен тест с модернизирани двигатели, които го правят най-модерната летяща машина в своя клас.

Безпилотният боен летателен апарат "Акънджъ B" (UCAV) е оборудван с два двигателя с мощност от по 750 конски сили (к.с.). При изпитанието той остана във въздуха в продължение на 76 минути, след като излетя от тренировъчния тестов център на Байкар в Чорлу, Текирдаг, в северозападна Турция.

Общо 1500 к.с. го правят „най-мощният и най-боеспособен безпилотен боен летателен апарат в света“ в своя клас, каза в Туитър Селчук Байрактар, главния технологичен директор (ГТД) на производителя на дроновете Байкар.

Байрактар

Първоначалният модел "Акънджъ A", първият от които беше доставен на турските сили за сигурност в края на август миналата година, е оборудван с двигатели от 450 к.с. всеки за общо 900 к.с.

Шест от тях са влезли в инвентара досега и активно се използват от турските въоръжени сили (TSK), съобщи Байкар.

"Акънджъ" е най-модерния и усъвършенстван дрон, построен от страната.  Той е ново попълнение във флота, който вече е доказал успеха си в тази област.

Самолетът,чиито дизайн, софтуер, авионика и механика принадлежат на Байкар, е по-напреднал от фирмения Цайрактар TB2 UCAV, който се използва широко и се продава в редица страни, включително Украйна, Катар, Азербайджан и Полша.

"Байрактар TB2" спечели световна слава след използването му в конфликти в Сирия, Либия и Нагорни Карабах. Досега той е продаден на 16 държави, като много други нации изразяват интерес към закупуването на дрона.

Байкар осъществи продажби на дронове на стойност 664 милиона долара миналата година, съобщават от фирмата. В момента се водят преговори с много страни, които се интересуват от "Акънджъ".

Новият модел е по-дълъг и по-широк от "Байрактар TB2" и може да изпълнява стратегически задачи. Той има размах на крилете от 20 метра.

В състояние е да изстрелва крилати ракети въздух-земя с голям обсег, които могат да поразява цели на разстояние до 240 км.

Байкар казва, че "Акънджъ" може да атакува цели както във въздуха, така и на земята. Освен това може да работи заедно с бойни самолети и да лети по-високо и да остане във въздуха по-дълго от съществуващите дронове в Турция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Слава Україні❤️Братя БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ

Слава Україні❤️Братя БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ

14.03.2022 | 08:27

Слава Україні❤️Братя БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ, МОМЧЕТА! БИЙТЕ СЕ ЗА СВОБОДАТА СИ, БИЙТЕ СЕ ЗА ЗЕМЯТА СИ, ПАЗЕТЕ СЕМЕЙСТВАТА СИ, ДОМА СИ И ВЯРВАЙТЕ В БОГА! ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА ЗА ВАС ЗАПОЧНА! НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ! ЦЯЛА ЕВРОПА СЕГА ВАЗИ ГЛЕДА!

Отговори
20 10

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?