2374

Турция купува руски "Су-35", ако сделката за "Ф-16" се провали

Турция може да обмисли закупуването на руски изтребители "Су-35", ако сделката за придобиването на произведени в САЩ F-16 се провали, заяви президентът на Агенцията за отбранителна промишленост Исмаил Демир.

„Един от вариантите може да бъде "Су-35“, каза Демир пред CNN Тюрк, отговаряйки на въпрос за алтернативите на Турция в случай на провал на сделката за F-16.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза в четвъртък, че ще проведе телефонен разговор с американския си колега Джо Байдън, за да обсъдят покупката на изтребители F-16 от Анкара.

Турция иска 40 изтребителя F-16 Block 70 и 80 комплекта Block 70 за модернизиране на самолетите в експлоатация с нейните военновъздушни сили.

В средата на юли Камарата на представителите на САЩ прие поправка към Закона за разрешение за национална отбрана, ограничаваща предстоящото прехвърляне на изтребители F-16 на Турция. Поправката изисква гаранции от името на президента на САЩ, че самолетът не трябва да бъде използван за неразрешени териториални полети в Гърция.

През 2019 г. Съединените щати спряха участието на Турция в програмата си за F-35 заради закупуването от Анкара на руската система за противовъздушна отбрана С-400 и по-късно напълно я премахнаха от проекта. Миналата година Ердоган обяви, че САЩ са предложили на Турция да закупи четвърто поколение изтребители F-16 вместо пето поколение F-35.

Вашингтон анулира съвместния меморандум за F-35 с Турция, подписвайки го със седемте останали партньори в проекта F-35 - Великобритания, Италия, Холандия, Австралия, Дания, Канада и Норвегия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
мръсна политика

мръсна политика

25.09.2022 | 08:49

Нашите проНатовски политици, са готови да хвърлят още няколко милиарда за самолети, които ще получим след 5-6 години! В период на невиждана криза и инфлация! В период, когато мнозинството българи се чудят как ще изкарат зимата! Държава на над 1300 години е на път да изчезне! А може би това е целта на тези чуждопоклоници и грантаджии!

Отговори
1 1
Разбира се, за да не изчезне България

Разбира се, за да не изчезне България

25.09.2022 | 09:49

Трябва да изчезне армията ѝ. Така ли, “мръсна политико”?

Отговори
1 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?