Следвайте ни

Турция карантинира със задна дата, всички пристигнали от страни с мутация на COVID-19

viber icon

След откриването на новият мутирал щам на коронавируса, който наруши живота в Обединеното кралство, в света настъпи транспортен хаос преди Коледа и Нова годинана. 

Държавите се опитват да прекъснат връзките с рисковите страни, Турция наблюдава собствените си пациенти, като проверява за възможната мутация на смъртоносния вирус.

Страната отмени полетите до четири държави в неделя, като се присъедини към нарастващия списък на нациите и започна да изисква пътниците, пристигащи от Обединеното кралство, да бъдат поставени под карантина. 


Здравният министър Фахретин Коджа заяви днес, че всички които са пристигнали от Великобритания и други рискови държави са издирени от документацията на авиокомпаниите и тези които са пристигнали след 14 декември ще бъдат карантинирани принудително за 10 дни, независимо дали РСR тестовете им са негативни. 

Властите казват, че нови ограничения за полети могат да бъдат приложени към други страни, ако там бъде докладван новият щам на вируса. 

Засега Турция планира да увеличи броя на проучванията за генетичен анализ, извършвани върху вируса, за да се определи дали има случай с мутация и в страната. 

Друга загриженост е дали новият щам ще бъде устойчив на ваксините, с които страната планира да ваксинира милиони граждани скоро.

Членовете на Научния консултативен съвет за коронавирус към Министерството на здравеопазването, който контролира ограниченията за противодействие на пандемията, са тихи оптимисти, но остават предпазливи. Професор Тевфик Йозлю сподели, че все още няма окончателна информация за новия щам и че ситуацията изисква по-внимателно наблюдение. „Забелязва се, че вирусът е по-заразен в тази нова форма, но няма данни дали ще увеличи смъртността. Засега възможността за лош сценарий е ниска, но все пак трябва да се съобразяваме с мерките “, каза той.

Професор Мурат Акова каза, че коронавирусът има регистрирани десетки хиляди мутации до момента, но този от Великобритания има 17 разлики и все още не е ясно дали този нов щам е устойчив на ваксини. „Дори и да е устойчива, съставките на ваксината могат да се променят, за да се повиши имунитетът. Не бива да сваляме гарда си “, каза той. 

Професор Сема Туран каза, че вирусът е видял първата си мутация през февруари и понастоящем няма конкретна информация дали е по-тежък. По отношение на ваксините тя каза, че новият щам най-вероятно няма да представлява проблем за успешния резултат от ваксинирането. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?