71
Следвайте ни

Турция изпробва своя ракетна система за противовъздушна отбрана

viber icon

Турция обяви, че е провела пробно изстрелване на нова призведена и разработена изцяло със собствени ресурси противовъздушна отбранителна система "Сипер".


"Сипер" е част от турската „далечна и многопластова национална система за противовъздушна отбрана“, която се разработва за защита на „стратегически съоръжения“ и се планира да бъде въведена в експлоатация през 2023 г.


Държавната телевизия ТРТ цитира ръководителя на турското президентство на отбранителната индустрия Исмаил Демир , който каза, че страната ще има „до шест различни многослойни системи за противовъздушна отбрана след няколко години“.


Проектът "Сипер", с пълно име "Подобрена система за въздушна и противоракетна отбрана на дълги разстояния", стартира през 2016 г., за да пок ие „изискванията и нуждите за въздушна и противоракетна отбрана на далечни разстояния“ на турските военновъздушни сили чрез местни решения.


Главен изпълнител на проекта е фирма Аселсан, а Рокетсан и Съветът за научни и технологични изследвания на Турция са подизпълнители.


Според министерството на отбраната на Турция, системата, включваща радиочестотна система за търсене на K-Band, може да прихваща балистична ракета на височина от 30 километра и повече. Обхватът на прихващане на системата се увеличава до 70-90 километра срещу „въздушно дишащи цели“ като изтребители, дронове и крилати ракети, обявиха от турското министерство на отбраната.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?