2374
Следвайте ни

Турция изпробва първия в света дрон с лазер и проби стомана

viber icon

Турските военни инженери изпробваха нов дрон за обезвреждане на бомби, способен да пробие плоча от въглеродна стомана с помощта на мощен лазерен лъч.

Според държавната Анадолска агенция, най-модерният дрон "Ерен" е изстрелял лазер от 100 до 500 метра разстояние, изгаряйки дупка в три милиметра стомана за 90 секунди.


Разработен от турските компании "Асисгард" и "Тубитак", първият в света дрон, оборудван с лазер, е проектиран да унищожава експлозивни устройства и има максимална височина на полета от 3000 метра.


Дронът беше представен за първи път на 8-ия научен фестивал в гр. Коня през октомври, привличайки вниманието на служителите в отбраната.


След като приключат всички изпитателни фази, дронът ще бъде предоставен на турските въоръжени сили.


В допълнение към “Ерен“ Турция е разработила и безпилотния летателен апарат "Вайрактар TБ2" за укрепване на отбраната на страната на фона на развиващите се въздушни заплахи.


Дронът, с капацитет на полезен товар от 150 килограма, е оборудван с двигател с вътрешно горене с мощност 100 к.с., което му позволява да пропътува до 150 километра.


Миналия месец турската аерокосмическа фирма Байкар Дифанс обяви, че ще достави повече бойни дронове Байрактар TБ2 на украинските въоръжени сили, за да засили отбранителните си способности. Съобщава се, че Мароко също е получило първата си доставка на Байрактар.


Турция също произвежда дронът "Анка" (Феникс), който може да пренася до 200 килограма полезен товар.


"Анка" разполага с електрооптична камера от следващо поколение за заснемане на изображения и видео с висока разделителна способност ден и нощ. Той също така включва система за идентифициране на приятел или враг (IFF), лазерен указател и лазерен далекомер.


Полша и Украйна са след европейските страни, които вече са закупили подобни дронове. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?