49

Турция изпрати 40 000 тона помощи в Газа

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е изпратила над 40 000 тона хуманитарна помощ в Газа по въздух и море.

Той заяви, че последният кораб с помощ, изпратена в Газа, включва храна, вода, хигиена, медицински и подслон, заедно с 53 линейки, 1551 генератора, 8 полеви болници и 3000 палатки.

Пореден кораб, принадлежащ на Турския червен полумесец, превозващ 3000 тона помощ и изпратен ден по-рано, достигна египетското пристанище Ал-Ариш вчера, обяви Ердоган на срещата на общото събрание на базираната в Истанбул Илим Яйма Вакфи (Фондацията за Разширяването на знанието).

„Ще увеличим размера на помощта през целия (свещен за мюсюлманите) месец Рамадан, който започна снощи“, добави той.

Ердоган също подчерта, че те са използвали своите „подобряващи се връзки с египетски официални лица, за да предоставят помощта на Газа“.

Турският президент подчерта, че събитията в Газа след 7 октомври са надхвърлили това, което може да се толерира. "Турция е отдадена да гарантира, че тези „масови убийци“, вече осъдени от съвестта на човечеството, ще бъдат държани отговорни съгласно международното право."

Той също така изрази съжаление за неуспеха на ислямския свят, с население от около 2 милиарда, да изпълни дълга си на истинско „братство към палестинския народ“.

Ердоган оприличи израелския премиер Бенямин Нетаняху и неговата администрация на „нацистите на нашето време, заедно с Хитлер, Мусолини и Сталин“, поради „хуманитарните престъпления, които извършиха в Газа“.

Той отбеляза, че Турция стои като страна, подкрепяща изцяло палестинската кауза, както със своето правителство, така и с народа.

Президентът повтори, че Хамас не е класифицирана като терористична група, добавяйки, че страната му стои твърдо в подкрепа на Хамас.

Пренебрегвайки временното решение на Международния съд (МС), Израел продължава настъплението си срещу Ивицата Газа, където вече над 31 000 палестинци са били убити, предимно жени и деца, и 72 524 ранени от 7 октомври, според палестинските здравни власти.

Израелската война срещу Газа тласна 85% от населението на територията към вътрешно разселване на фона на остър недостиг на храна, чиста вода и лекарства, докато 60% от инфраструктурата на анклава е повредена или унищожена, според ООН.

Израел е обвинен в геноцид в МС. Решение от януари нареди на Тел Авив да спре геноцидните действия и да предприеме мерки, за да гарантира, че хуманитарната помощ се предоставя на цивилни в Газа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?