71

Турция изпраща спешно войски в Косово по искане на НАТО

Министерството на националната отбрана на Турция заяви, че след събитията в Косово по искане на Съвместното командване на силите на НАТО е бил разгърнат батальон командоси и е започнала подготовка за прехвърляне на турски въоръжени сили в казармата Султан Мурат в Косово до 5 юни.

В писмено изявление на министерството относно събитията в Косово се посочва, че Турция продължава да допринася за регионалния и глобален мир и стабилност в обхвата на своите ООН, НАТО, Европейския съюз и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) мисии и двустранни отношения.

В този контекст бе подчертано, че се следи отблизо и развитието на Балканите, където има общи исторически и културни ценности с Турция.

"Турция проявява конструктивна позиция и призовава за сдържаност страните за разрешаване чрез диалог на последните събития в приятелско и братско Косово, които вредят на регионалната сигурност и стабилност", се казва в изявлението.

„След събитията в Косово, Обединеното командване на силите на НАТО в Неапол, се свърза с нашето командване на 65-та механизирана пехотна бригада (Люлебургаз), която преди това беше разпределена към силите на НАТО в Косово. Започна подготовката за прехвърлянето ѝ“, допълниха от Анкара.

Както Сърбия, така и Косово са под международен натиск да разрешат последната от дългата поредица от кризи между доминираното от етнически албанци правителство на Косово и етническите сърби, които са мнозинство на север.

Насилието избухна тази седмица, след като косовските власти, подкрепени от специални полицейски части, назначиха кметове етнически албанци в офиси в северните общини. Кметовете бяха избрани при избирателна активност от едва 3,5%, след като сърбите бойкотираха местните избори.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?