Турция изпраща космонавт на Луната през 2023 г.

Турция продължава да работи по своята наскоро разкрита Национална космическа програма, въпреки че някои мисии като изпращане на турски космонавт на Луната ще отнемат повече време и усилия от предвиденото, каза Сердар Хюсеин Йълдъръм, ръководител на Турската космическа агенция (TUA).

Йълдъръм, който участва в астрономическия и космически конгрес в Аксарай, заяви в неделя пред Анадолската агенция (AA), че TUA продължава да работи в рамките на обявената програма.

Турция има за цел да достигне Луната, каза той, докато друга цел е да изпрати турски космонавт в космоса за първи път като част от мисия до международната космическа станция през 2023 г.

Йълдъръм отбеляза, че по-рано тази година турският сателит Türksat 5A е изстрелян в космоса и е изведен в орбита и че Türksat 5B е следващият. Турция пусна в орбита от САЩ своя съвместен комуникационен спътник от ново поколение Türksat 5A в сътрудничество с SpaceX през януари.

„Тези два спътника са произведени в чужбина, но ние планираме да пуснем комуникационния спътник Türksat 6A, който се произвежда в страната с около 60% вътрешен принос“, каза той. Вътрешният спътник ще заработи през 2022 г. Türksat 6A е продукт на сътрудничеството между Министерството на транспорта и инфраструктурата, както и организации и компании като водеща отбранителна фирма ASELSAN, TAI и CTech, заедно с Türksat и най-висшия научен орган на страната. , Съвета за научни и технологични изследвания на Турция (TÜBITAK).

Турция също планира да пусне в космоса следващата година своя местно проектиран спътник за наблюдение с висока разделителна способност IMECE.

Йълдъръм каза, че САЩ, Русия, Китай, Япония, Индия и страните от Европейския съюз обикновено се считат за основните играчи в космическата индустрия.

„Нуждаем се от повече време и упорита работа, за да наваксаме постигнатото от тези страни от висшата лига“, каза той и подчерта, че Турция има  необходимите човешки ресурси в тази област благодарение на голямото си младежко население.

Турция създаде TUA през 2018 г. с цел да се присъедини към проекти на няколко други страни с космически програми.

В основен етап страната през февруари представи амбициозна 10-годишна космическа пътна карта, която включва мисии до Луната, изпращане на турски астронавти на научна мисия в космоса и разработване на международни жизнеспособни спътникови системи.

Мисията на Турция до Луната ще бъде завършена на два етапа. На първия етап ще бъде извършено грубо кацане на Луната с ракета, която ще бъде изведена на орбита в края на 2023 г. чрез международно сътрудничество. Във втория етап през 2028 г. ще бъде направено меко кацане на Луната, което ще позволи разгръщане на роувър.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Мухтар

Мухтар

23.08.2021 | 14:52

Ще потурчат луната тия, ей!

Отговори
0 0

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?