71

Турция изкарва първия газ от Черно море до пролет КАРТА

Изминалата година беше белязана от новоткритите газови находища и проучвания на Турция в Средиземно море и Черно море с нейните четири модерни сондажни кораба – Абдулхамид Хан, Фатих, Кануни и Явуз.

 

Общият обем газ, който Турция постепенно откри, сега възлиза на 710 милиарда кубически метра (bcm), находка, която се оценява на пазарна стойност от $1 трилион долара.

 

Увеличението дойде, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган на 26 декември обяви, че запасите в черноморското находище Сакария са се увеличили до 652 млрд. куб. м спрямо предишните 540 млрд. куб. м. След като още 58 милиарда кубични метра газ бяха открити в крайбрежно находище.

АА

Турция обяви първото си откритие на газ преди около две години в черноморския кладенец Туна-1, който тогава беше оценен на 405 bcm и беше най-голямото откритие в света през 2020 г. После последва ново откритие в Черно море през 2021 г. в кладенеца Амасра-1, който съдържа около 135 милиарда кубични метра газ. Накрая през 2022 г. откри допълнителни 58 милиарда кубически метра в полето Чайкума-1.

 

Турция планира да направи първата доставка на газ от тези находища, към националната мрежа до края на първото тримесечие на 2023 г.

 

През юни страната стартира и вече почти завърши процеса на полагане на тръбопровода на морското дъно с дълбочина 170 км., който ще пренася черноморския газ в мрежата на брега.

 

Изграждането на съоръжението за преработка на газ на сушата, което се изгражда в пристанището Филиос в северната провинция Зонгулдак, също е почти завършено.

 

Очаква се около 10 милиона кубични метра (mcm) газ на ден да бъдат прехвърлени в началната фаза, докато инфраструктурата е създадена, за да позволи тази цифра да достигне връх от 40 милиона кубични метра през 2026 г.

 

Подкрепената от правителството, планираната инвестиция, която държавната енергийна компания Тйркиш Петролеум (TPAO) прави в находището Сакария, е определена на около 145,2 милиарда турски лири (13,35 млд. лв.) и се очаква да бъдат наети допълнителни 1018 души за проекта.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Дии

Дии

04.01.2023 | 19:54

Турция вади газ, Румъния вади газ, само България не вади газ. Защо? Защото сме пълни с руски подлоги

Отговори
2 1

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?