Следвайте ни

Турция иска да изпрати свои войски в Азербайджан

viber icon

Предложение на президента за разполагане на турски войски в Азербайджан, за съвместно наблюдение с Русия на прекратяването на огъня между Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах, е внесено в парламента, докато Анкара и Москва продължават да преговарят за условията на съвместната мисия.

Според президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разполагането на турски войски в Азербайджан е в съответствие с националните интереси на Турция и ще служи на регионалния мир, стабилност и просперитет. От парламента се иска едногодишен мандат, за да може войските да бъдат разположени в съвместния център по искане на Азербайджан. 

В предложението се подчертава, че изпращането на турски войски в Азербайджан е в съответствие с условията на споразумението за стратегическо партньорство между Турция и Азербайджан от 2010 г., както и със съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН, и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които регистрират териториалната цялост на Азербайджан.

Целите на войските, са да се изпълни споразумението между Турция и Азербайджан, да се установи прекратяване на огъня, да се предотврати нарушаване на примирието и да се допринесе за регионалния мир и стабилност.

Обхватът на турското разполагане и всички други подробности, включително колко войници ще бъдат изпратени, по-късно ще бъдат решени от президента Ердоган, след като парламентът даде необходимото разрешение, съгласно предложението.

Предложението ще бъде обсъдено във вторник.

Член 92 от турската конституция задължава изпълнителната власт да получи разрешение от парламента за разполагане на турските войски в чужбина.

Според докладите парламентът ще обсъди предложението на 17 ноември. Всички политически партии с изключение на прокюрдската Народна демократична партия (HDP) се очаква да гласуват в подкрепа на предложението.

Освен мисиите на НАТО в Афганистан и Босна, Турция разполага с войски в Ирак, Сирия, Ливан, Мали и Централноафриканската република.

Сделката за прекратяване на огъня между Армения и Азербайджан, която доведе до завръщане на окупираните азербайджански територии, също предвижда образуването на турско-руски център за наблюдение на азербайджанските територии, който да наблюдава и докладва за примирието.

Турски и руски висши военни и цивилни служители започнаха да обсъждат техническите аспекти на центъра и неговите работни процедури от последния уикенд. Те ще продължат дискусиите си и през следващите дни, казаха дипломатическите източници. Споразумение между Турция и Русия ще бъде представено на азербайджанските власти за окончателно одобрение.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?