46

Турция иска да е шестата страна, достигнала Луната

Двустепенната лунна мисия, която Турция възнамерява да осъществи с помощта на космически кораби, построени и разработени в страната, беше разкрита наскоро от министъра на промишлеността и технологиите Фатих Каджър.

 

Каджър бясни, че национална космическа програма може да бъде реализирана в близко бъдеще. Програмата ще включва двуетапна лунна мисия, която има за цел да проведе изследване на повърхността на Луната. Така Турция планира да стане 6-тата страна успяла да кацне успешно на Луната.

 

В първия етап от мисията ще бъде изстрелян в космоса кораб местно производство с международен старт, вероятно с ракета на SpaceX, отбеляза министърът и добави, че този етап се планира да приключи в рамките на следващите 18 месеца.

 

Вторият етап ще включва изстрелване на ракета от терен в страната и космическият кораб ще участва в изследователска мисия на лунната повърхност, като завършването на втория етап се очаква да продължи до 2030 г., сподели Каджър.

„Тези цели може да звучат твърде амбициозно, но нашата инфраструктура и професионална готовност ни дават увереността, че ще успеем да осъществим тези проекти“, продължи министърът.

 

Той допълни, че първоначалните тестове на хибридни ракетни двигатели, които в момента са в производствена фаза, са приключили успешно. Турция може да бъде пионер в широкото използване на такива ракетни двигатели, като по този начин отваря нови търговски възможности за страната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?