Следвайте ни

Турция иска актуализация на митническия съюз с ЕС

viber icon

Новото споразумение за свободна търговия, подписано между Турция и Обединеното кралство миналата седмица, показа, че Митническият съюз на Европейския съюз изостава на много фронтове, заяви на 6 януари висш турски служител пред вестник Хюрийет. 

Сделката между Анкара и Лондон, подписана миналата седмица, може да бъде модел за актуализиране на митническия съюз, каза Найл Олпак , ръководител на Съвета за външноикономически отношения на Турция.

Въпреки Брекзит , Великобритания е най-големият търговски партньор на Турция, припомни той.

Засягайки отношенията с Турция и ЕС, той каза, че политическите въпроси засягат бизнесмените и преговорите за членство на практика са спрени.

"Изявленията за санкции от страна на ЕС към Турция, също ни натъжават", добави той.

Той каза още, че настоящото напрежение между ЕС и Турция увеличава разходите за търговците от двете страни.

Мехмет Кемал Бозай, постоянният представител на Турция в ЕС, каза, че въпросите за Източното Средиземноморие и Кипър не само ще определят отношенията между Турция и ЕС, но и стратегическата визия на блока.

ЕС пренебрегна мирните решения по въпросите за Източното Средиземноморие и Кипър, отбеляза той.

По време на срещата на върха, проведена миналия декември, някои страни подчертаха, че несправедливостта към Турция може да навреди на прецедента, създаден за зачитане на международното право, подчерта той.

Турция очаква ЕС да действа разумно и страната продължава да предприема дипломатически стъпки за доклада, който ще бъде изготвен през март от ЕС, каза той.
"Нашите очаквания са, че исканията ни за мирно решение ще бъдат изпълнени."

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?