46

Турция и Унгария ще произвеждат заедно чипове и електронни паспорти от ново поколение

Ден след като президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви нов проект за паспорт, изработен изцяло в Турция, Министерството на вътрешните работи представи на пресата новия официален документ за самоличност, както и новия дизайн на шофьорските книжки.

Въпреки че отпечатването на паспорти е лесна задача, инсталирането на чипове от ново поколение „електронни паспорти“ стана по-трудно по време на международни логистични пречки и недостиг на чипове поради редица фактори, особено отминаващата пандемия на коронавирус, която възпрепятства международните вериги за доставки.

Вътрешният министър Сюлейман Сьойлю каза пред репортери във вторник, че страната има готовност за серийно производство на електронни паспорти и наскоро приключиха фазата на пилотно производство.

Министърът каза, че Турция, подобно на няколко други държави, вече има биометрични паспорти от ново поколение, произведени от европейска фирма от 2018 г. Но тази фирма сега има проблеми с придобиването на чипове поради глобалния недостиг. „Много други страни се върнаха към издаването на стари паспорти. Ние успяхме да изработим пробно биометрични паспорти и производство през август”, каза той. Министърът каза, че местните паспорти ще са направени по нова технология, което ще им даде повече защитни функции. „Те ще съдържат безконтактен чип“, подчерта министърът.

Страниците ще съдържат и символи и изображения, изобразяващи добре познати турски забележителности. В средните страници на паспорта е гравирана снимка и на Света София в Истанбул (като джамия).

Що се отнася до шофьорските книжки, министърът каза, че новите биометрични шофьорски книжки ще имат две снимки на собственика вместо една. 

Сьойлю каза още, че Турция води преговори с Унгария за съвместно отпечатване на паспорти. „Ако успеем да постигнем споразумение, Унгария ще може да отпечата паспортите си в Турция, ако възникне нужда и те ще отпечатат нашите паспорти, ако имаме проблеми тук“, каза той.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?