1553

Турция и Израел се сдобриха официално

Израел и Турция се споразумяха вчера да възстановят напълно дипломатическите връзки и да върнат посланиците си в двете страни след 4 години на напрежение в отношенията им.  Подобрението е от няколко месеца насам след продължилия години разрив около Палестина. 

Анкара веднага заяви, че този ход не означава, че Турция изоставя палестинците и че ще "продължи да защитава" тяхната кауза.

„Подобряването на отношенията ще допринесе за задълбочаване на връзките между двата народа, разширяване на икономическите, търговските и културните връзки и укрепване на регионалната стабилност“, заяви кабинетът на израелския премиер Яир Лапид в сряда.

Напрежението между Турция и Израел беше предизвикано за първи път през 2010 г., когато израелски командоси щурмуваха кораб на турска неправителствена организация, превозващ помощ за Газа. Турски активисти и израелски войници бяха ранени при инцидента.

През 2018 г. двете страни изгониха взаимно посланиците си заради убийството на 60 палестинци от израелските сили по време на протести в Газа срещу откриването на посолството на Съединените щати в Йерусалим.

Кабинетът на Лапид обяви, че посланиците и генералните консули ще се завърнат след като „беше взето решение да се повиши нивото на връзките до пълни дипломатически отношения“ с неговия турски колега.

Израелският премиер разговаря по телефона с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в сряда вечерта. Двамата се споразумяха да заздравят отношенията, които се надяват да доведат до "много постижения", особено в областта на туризма и икономиката. 

Лапид каза, че директните полети от Израел до Турция също ще бъдат възобновени скоро.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?