Следвайте ни

Турция и Египет подновяват дипломатическия контакт след 8-годишно прекъсване

viber icon

Турция установи първите си дипломатически контакти с Египет, откакто президентът Абдел Фатах ал Сиси свали бившия лидер на страната Мохамед Мурси през 2013 г.


„Имаме контакти както на ниво разузнаване, така и на външни министерства с Египет. Започнаха контакти на дипломатическо ниво “, каза Мевлют Чавушоглу в интервю за държавната Анадолска агенция.


Той отбеляза, че връзките не могат да бъдат възстановени наведнъж и лесно.  И затова  преговорите се провеждали и продължават по определена стратегия.

Отношенията между Анкара и Кайро бяха сериозно засегнати от военния преврат, организиран от Сиси през юли 2013 г., Тогава Турция остро реагира на свалянето на Мурси.  Египет изгони посланика на Турция, а Анкара влоши отношенията си, като прекрати връзките.


Двете страни имаха разногласия и по редица други въпроси, включително войната в Либия, където подкрепиха конкурентни страни, и морските спорове в Източното Средиземноморие.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?