1553

Турция и Азербайджан се споразумяха за увеличаване на енергийния износ през България

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция, Алпарслан Байрактар, приветства двустранните отношения между Анкара и Баку в енергийното сътрудничество като носещи ползи както за Турция, така и за съседните балкански страни и Европа.

По време на церемонията по откриването на 29-то международно изложение за каспийски нефт и газ в Баку във вторник Байрактар ​​заяви, че връзката между двете страни, която се корени „в споделена история, култура и стратегически интереси“, е илюстрирана от забележителни проекти като Нефтопроводът Баку-Тбилиси-Джейхан и Трансанадолският тръбопровод за природен газ (TANAP), като и двата са от решаващо значение за ефективността на световния петролен пазар.

Той също така похвали Южния газов коридор като „свидетелство за силата на регионалното сътрудничество“ и подчерта ролята му за укрепване на енергийната сигурност както на Европа, така и на Турция, като същевременно укрепва икономическите и геополитически връзки.

Забележките на Байрактар дойдоха на фона на споразумение за сътрудничество, подписано с Министерството на икономиката на Азербайджан за допълнителни обеми газ от Азербайджан, както и природен газ от Каспийския регион, за Турция и Европа, през България до 2030 г.

Той добави, че двете страни също са се съгласили да си сътрудничат за увеличаване на съществуващите доставки на природен газ за турския пазар и европейските страни през Турция, а свързаното търговско споразумение е финализирано и подписано във вторник сутринта.

Турската нефтопроводна корпорация (BOTAS), азербайджанската държавна енергийна компания SOCAR и азербайджанската газова компания (AGSC) подписаха споразумение за доставка и обмен на природен газ, докато участваха в "Енергийната седмица" в Баку, която се провежда между 4 и 6 юни.

Нашият регион е благословен с изобилие от енергийни ресурси, включително нефт, природен газ и потенциал за възобновяема енергия. Като работим заедно и създаваме синергия, можем да използваме тези ресурси по-ефективно и да гарантираме, че ползите са широко споделени“, отбеляза Байрактар.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?