Следвайте ни

Tурция и Азербайджан празнуват победата в Нагорни Карабах с парад

viber icon

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна в сряда вечерта в Азербайджан, за да се присъедини днес към националните тържества, отбелязващи военната победа на неговия близък съюзник срещу Армения в конфликта им за контрол на Нагорни Карабах. 


Армията на Азербайджан дефилира с военна техника и оръжия, в столицата Баку на мащабен парад на победата.


Докато Турция и Азербайджан са заедно, те ще продължат успешно да преодоляват предизвикателствата, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган днес в реч по време на парада.


Изтъквайки културните и исторически връзки между двете страни, президентът изрази, „Днес е ден на победа и гордост за целия тюркски свят“, подчерта Ердоган.


Анкара обеща пълната си подкрепа за Баку в усилията му да освободи земите си от "арменска окупация".


Около 20% от територията на Азербайджан е била под незаконна арменска окупация в продължение на почти три десетилетия, припомнят от Анкара. В последния конфликт, започнал на 27 септември, Азербайджан си върна голяма част от земята в и около Нагорни Карабах, който загуби във войната 1991-1994 г., при която загинаха около 30 000 души и принудиха много повече от домовете им. По време на 44-дневния конфликт Азербайджан си възвърна няколко града и близо 300 селища.


По време на последния конфликт Алиев многократно беше изразил, че ако трябва да има мир, Баку иска да види и Анкара на масата за преговори.


След подписването на споразумение с посредничеството на Русия на 10 ноември за прекратяване на боевете, Турция се разбра с Русия, нейни войски също да контролират прекратяването на огъня. Във вторник Анкара и Москва подписаха споразумение за създаване на съвместен център за наблюдение в Нагорни Карабах възможно най-скоро.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?