2374

Турция и Армения затоплят дипломацията, възобновяват полети между държавите

Турция и Армения се споразумяват да обсъдят стъпки за нормализиране на отношенията, като назначават специални пратеници и възобновяват полетите. 


Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че нормализирането между Турция и Армения ще послужи за по-широката сигурност и стабилност в региона.


„Връщането към процес на „нормализиране“ между Турция и Армения ще започне с по-скромен и практичен набор от цели: установяване на дипломатически отношения и повторно отваряне на затворената граница“, заяви Ричард Гирагосян, директор на Центъра за регионални изследвания в Ереван.


"Нормализацията представлява първа стъпка и не предлага или търси помирение или сближаване.", допълни той.


Гирагосян добави, че и двете страни вече са направили първата стъпка, като посочиха пратеници и планираха чартърни полети. 


Окуражени от преизбирането на премиера Пашинян, турските власти се стремят да се нормализират с Ереван в програма стъпка по стъпка, която ще отвори границите и ще установи пълноценни отношения.


Длъжностните лица казват, че има много причини за нормализиране на отношенията с Армения и вярват, че Русия - която има значителни търговски и политически интереси в Ереван - няма да попречи на процеса.


„Връщането към дипломатическия ангажимент между Турция и Армения предлага рядък успех във външната политика и положително развитие след месеци на политическа нестабилност и икономическа криза в Турция“, каза Гирагосян.


„Това връщане към нормализиране с Армения също е компонент от по-амбициозни турски усилия за сближаване с Израел, ОАЕ и други държави, които също са в ход. 


Армения и Турция подписаха знаково мирно споразумение през 2009 г. за възстановяване на връзките и отваряне на общата си граница след десетилетия, но споразумението никога не беше ратифицирано и връзките остават напрегнати.


САЩ също приветстваха настоящите инициативи на Турция и Армения за нормализиране на отношенията.


„Приветстваме и силно подкрепяме изявленията на турския външен министър Мевлют Чавушоглу и Министерството на външните работи на Армения относно назначаването на специални пратеници за обсъждане на процеса на нормализиране“, сподели държавния секретар на САЩ Антони Блинкен в Туитър.
 
 
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Няма да се лъжем

Няма да се лъжем

25.12.2021 | 18:06

Те арменците винаги са обичали турските мъже.

Отговори
0 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?