49
Следвайте ни

Турция и Армения стискат ръце в Москва на 14 януари

viber icon

Специални пратеници на Турция и Армения ще проведат първата си среща за нормализиране на отношенията на 14 януари в Москва, съобщи турското външно министерство на 5 януари.


Двамата съседи нямат дипломатически връзки и се договориха миналия месец да назначат специални представители, които да водят разговори за начини за установяване на официални връзки и прекратяване на годините на напрегнати отношения.


Турция назначи Сердар Кълъч, бивш посланик в Съединените щати, за свой специален представител, а Армения назначи заместник-председателя на парламента Рубен Рубинян.


Първата среща на представителите на Армения и Турция ще се състои в Москва по искане на Ереван, каза външният министър Мевлют Чавушоглу на 30 декември, като отбеляза, че Анкара предпочита преки преговори след тази среща.


Трябва да се установят преки контакти, включително взаимни посещения между Армения и Турция и да се определи пътна карта за стъпките, които да се предприемат за нормализиране на отношенията, каза Чавушоглу.


Като част от мерките за изграждане на доверие Турция ще възобнови чартърните полети до Ереван, докато Армения реши да вдигне ембаргото върху турските стоки. Ембаргото беше наложено след силната подкрепа на Турция на Азербайджан в шестседмичната война с Армения, която завърши с възвръщане на спорни азербайджански територии.


Анкара и Ереван постигнаха споразумение през 2009 г. за установяване на официални отношения и за отваряне на общата си граница, но споразумението така и не беше ратифицирано поради противопоставянето на Азербайджан. Този път обаче усилията за помирение имат благословията на Азербайджан и турски официални лица заявиха, че Анкара ще „координира“ процеса на нормализиране с Азербайджан.


Турция, близък съюзник на Азербайджан, затвори границата си с Армения през 1993 г. в знак на солидарност с Баку, който беше в конфликт с Армения заради региона Нагорни Карабах.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?