49

Турция и Армения работят за бързо нормализиране на отношенията

Президентът Реджеп Тайип Ердоган разговаря по телефона вчера с министър-председателя на Армения Никол Пашинян за „процеса на нормализиране“ между двете страни.

Двамата лидери подчертаха важността на процеса, който "ще допринесе и за укрепването на мира и стабилността в региона", се казва в изявление на турското президентство.

Те изразиха и очаквания за незабавно изпълнение на въпросите, договорени по време на разговорите на 1 юли на специалните представители на двете страни, се казва в съобщението.

В публикация в Туитър Пашинян каза: „Очакваме ранно прилагане на споразуменията, постигнати на срещата на нашите специални представители на 1 юли“.

Ердоган поздрави Пашинян за предстоящия фестивал Вардавар, а арменският президент поздрави турския президент за мюсюлманския празник Курбан Байрам.

Турция и Армения миналия декември назначиха специални пратеници за обсъждане на нормализирането на връзките. Оттогава пратениците са провели четири срещи, като последната се проведе на 1 юли във Виена.

След последната среща пратениците се споразумяха да разрешат преминаването на сухопътната граница между Турция и Армения от граждани на трети страни, посещаващи съответно двете страни, на възможно най-ранна дата.

Посланик Сердар Кълъч и заместник-председателят на парламента на Армения Рубен Рубинян също се споразумяха за започване на директна въздушна карго търговия между техните страни на възможно най-ранна дата.

От началото на преговорите за нормализиране полетите между Истанбул и Ереван бяха възобновени. Двете страни възнамеряват да възобновят дипломатическите отношения и да постигнат това, което те наричат ​​"пълна нормализация".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?