Следвайте ни

Турция готова да заеме мястото на Великобритания в ЕС

viber icon

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви на среща с посланиците на ЕС в Анкара, че страната му е готова да обнови отношенията си с Европейския съюз и "да ги върне обратно в релси“ и призова 27-членния блок да покаже същата решителност.

„Ние като нация планираме бъдещето си заедно с Европа.“, каза Ердоган на посланиците. „Независимо от всички двойни стандарти и несправедливости, с които се сблъскахме в този процес, ние никога не се отказахме от крайната си цел за пълноправно членство.“

Ердоган допълни: „Готови сме да върнем отношенията си в релси и очакваме ЕС да покаже същата решителност“.

Обръщението на Ердоган идва в момент, когато Турция, като кандидат за ЕС, смекчи тона към западните си съюзници, след дълбоки раздори миналата година. 

В понеделник турското външно министерство съобщи, че следващите проучвателни разговори между Турция и Гърция относно ситуацията в Източното Средиземноморие ще се проведат след две седмици. "61-ият кръг от проучвателни преговори ще се проведе в Истанбул на 25 януари", се казва в изявлението.

Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви в понеделник, че Гърция е поканена на нови преговори в Турция. Последният и 60-ият кръг от официалните изследователски разговори се състояха в Атина през март 2016 г. След това двустранните преговори продължиха под формата на политически консултации.

Миналата година Турция разгневи Гърция и Европейския съюз, когато разположи изследователски кораб за сеизмично проучване във води, също заявени от Атина като свои.  След като извърши някои проучвания, кораба напусна спорното място, но членовете на НАТО все още не са съгласни относно континенталните шелфове и правата върху природните ресурси в райана.

„Трябва да спрем Средиземноморието да бъде зона за конкуренция и да се превърнем във води, които ще обслужват дългосрочните ни интереси“, каза Ердоган пред посланиците на ЕС днес.

 „Призоваваме Гърция да се въздържа от действия, които ще ескалират напрежението.  Вярвам, че преговорите с Гърция, които ще започнат на 25 януари, ще отбележат нова ера в отношенията ни “, каза той, но в същото време призова Гърция да избягва стъпки които да ескалират напрежението.

Миналата година ЕС заплаши с потенциални санкции Анкара заради спора, но отложи всички мерки за март.  През последните седмици Турция многократно призова за по-добри връзки с ЕС.

Освен проблемите с Гърция и Кипър, миналата година лидерите на Франция и Турция имаха сериозни разногласия по въпросите за конфликтите в Сирия и Либия, наред с други въпроси.

По този повод Ердоган добави: „Искаме да спасим връзката си с нашия средиземноморски съсед, Франция, с нов визионерски подход“. 

Ердоган заяви пред посланиците на ЕС, че вярва, че членството на Турция в ЕС ще помогне за преодоляване на "несигурността", създадена от напускането на Великобритания.

„Несигурностите, които се увеличават с Брекзит, могат да бъдат разсеяни само когато Турция получи своето полагащо се място в европейското семейство“, каза Ердоган.

Ердоган също заяви, че ще бъде домакин на председателя на Съвета на ЕС Чарлз Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Турция в края на януари.

Турция започна преговори за членство в ЕС през 2005 г., но преговорите спряха. ЕС често обвинява Турция, че се е отдалечила от европейските демократични ценности, но разчита на страната да спира преминаването на бежанци и мигранти в европейските държави.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?