71

Турция гони $35 милиарда приходи от туризъм през 2022 г.

Турция има за цел да генерира 35 милиарда долара приходи от туризъм през 2022 г., каза министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой , отбелязвайки, че ранните резервации за почивка вече са в пълен ход.

„2019 беше много добра година, когато Турция посрещна близо 51,7 милиона чуждестранни туристи и приходите възлизаха на 34,5 милиарда долара. Въпреки това, на фона на пандемията от COVID-19, посещенията и приходите от чуждестранни туристи намаляха до 16 милиона души и съответно 12 милиарда долара през 2020 г.“, каза Ерсой в телевизионно интервю.

Министърът припомни, че докато туризмът в глобален план се сви с 80 на сто по време на пандемията, то това число за Турция е 68 процента.

„Миналата година 29 милиона туристи посетиха страната и приходите са от 24 милиарда долара“, каза той, отбелязвайки, че Турският статистически институт (TÜİK ) ще публикува окончателните официални данни за 2021 г. в края на този месец и пристигащите чуждестранни туристи вероятно дори ще надхвърлят цифрата от 29 милиона души миналата година.

Ерсой отбеляза също, че ранните резервации за почивка вече са се увеличили с 65 процента в сравнение с миналата година.

„Кампании за популяризиране на Турция се излъчват по телевизиите в 22 държави. След като вълната Омикрон приключи, резервациите ще се увеличат.”

Министърът приветства успеха на схемата за сертификат за безопасен туризъм, която стартира след пандемията.

По тази програма туристическите съоръжения са стриктно инспектирани поне два пъти месечно и правилата бяха променени с появата на нови варианти на коронавируса, заяви Ерсой.

„Програмата Сертификат за безопасен туризъм е толкова успешна, че ще стане постоянна и името й ще бъде променено на Сертификат за безопасен и зелен туризъм през 2023 г.“, каза министърът.
 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?