46

Турция: ЕС няма "стратегическо мислене" относно Украйна

Външният министър на Турция днес разкритикува взетото едностранно решение на европейския блок, без да се консултира с Анкара, по отношение на нова мисия за военно обучение в Украйна. Той отбеляза, че има липса на хармония в действията на ЕС с НАТО. 

„ЕС обяви нова мисия за военно обучение Украйна. И отново не осъществи консултация с Турция преди стартирането на тази програма“, заяви Мевлют Чавушоглу на форума Aspen-GMF в Букурещ, Румъния.

На 14 ноември върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел обяви, че се очаква външните министри на ЕС да дадат зелена светлина за мисия за обучение на около 15 000 украински войници.

Чавушоглу сподели, че макар да не е „важно“ дали Турция ще бъде част от мисията, това е „пример за това как ЕС е загубил стратегическото си мислене поради тесните интереси на няколко държави-членки“.

„Казвам, че не е необходимо да бъдем част от мисията, защото всеки знае колко много подкрепяме Украйна сега“, добави той.

Чавушоглу подчерта необходимостта от „преоткриване на духа на единство, за да се гарантира новата европейска сигурност“. 

Той повтори, че „естественото продължение на тази визия е приобщаването и съживяването на перспективите за разширяване на ЕС“.

„Разширяването трябва да се простира от Балканите до Грузия, включително Украйна и Молдова. И това разширяване не може да се осъществи без Турция“, добави той.

Турция подаде молба за членство в ЕС през 1987 г. и преговорите за присъединяване започнаха през 2005 г. Преговорите обаче са в застой от 2007 г. поради възражения, повдигнати от Кипър и съпротива от Германия и Франция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Студомор в Мариупол, окупантите държат хората в леден ад!

Студомор в Мариупол, окупантите държат хората в леден ад!

30.11.2022 | 16:02

Студомор в Мариупол, окупантите държат хората в леден ад! В окупирания Мариупол в Донецка област хората нямат отопление и мръзнат, а марионетните власти не правят нищо за решаване на проблема – това се казва в съобщение на легитимния Мариуполски градски съвет в социалните мрежи, цитирано от изданието Гордон. Съобщението е придружено със снимка на прозорец, на който вместо стъкло има тънък лист пластмаса. "Окупаторите продължават геноцида над мирното население на Мариупол. Първо целенасочено обстрелваха хиляди домове, а сега провокират истински „студомор". Мариуполци от личен опит виждат всички предимства на "руския свят", се казва още в съобщението  

Отговори
5 0
Mutlaka bir sebebi vardır?

Mutlaka bir sebebi vardır?

30.11.2022 | 09:38

PUUTLER oligarklarının süper yatları Türk limanlarında sakince demirliyor...Kanlı para!

Отговори
5 0
Сигурно има защо?

Сигурно има защо?

30.11.2022 | 07:53

Суперяхтите на олигарсите на ПУУТЛЕР спокойно си акостират в турските пристанища...Кървави пари!

Отговори
7 1
И още за ЕС мечтае

И още за ЕС мечтае

30.11.2022 | 17:24

А Туркие открито подкрепя Азърбайджан във войната с Армения.

Отговори
2 2

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?