1939

Турция е вторият най-голям износител на тв сериали след САЩ

Двудневна медийната среща на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) през 2022 г. в Истанбул, организирана от турската обществена телевизия, започна в понеделник. Близо 200 медии от 41 страни от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) се събраха на срещата, организирана от Турското радио и телевизия (TRT).
Анадолска агенция
Поради COVID-19 това беше първата присъствена среща на съюза от две години.
Анадолска агенция
Генералният директор на турската обществена телевизия TRT Мехмет Захид Собаджъ обяви: „Турските телевизионни сериали се разраснаха радикално последните години. Повечето драми отразяват турската култура и са най-известният икономически и културен износ на страната. Турция е най-бързо развиващият се износител на телевизионни сериали в света и в момента изпревари Мексико и Бразилия, като стана вторият най-голям износител на телевизионни сериали в света след Съединените щати. Телевизионната индустрия изигра основна роля за увеличаване на популярността на Турция в Азия, Европа, Латинска Америка и Северна Африка.
Анадолска агенция
Турските сериали се произвеждат предимно в Истанбул. Пазарът на телевизионни сериали в страната е белязан от силна местна конкуренция: от 60-те сериала, произвеждани всяка година в страната, почти 50% не продължават повече от 13 епизода поради силната конкуренция, което води до високи качество и популярност на дълготрайните продукции. 
Успехът на турските телевизионни сериали също стимулира туризма, тъй като посетителите искат да видят местата, използвани за любимите им предавания."
 
Собаджъ допълни, че сериалите, копродуцираните филми и анимационни филми на TRT са много търсени и че те работят за стартирането на международна цифрова видео платформа TRT през следващите месеци. 
 
През последните три години TRT е копродуцирал редица филми и е спечелил близо 275 награди на над 300 национални и международни фестивала като Кан, Берлин и Локарно.
 
Ноел Курън, ръководителят на EBU, благодари на TRT за събитието и неговото гостоприемство, добавяйки: „Бихме искали да увеличим сътрудничеството си.“
 
Собаджъ също призова европейските телевизионни оператори да си сътрудничат в борбата срещу тероризма. 
 
Снимка: Мехмет Захид Собаджъ, генерален директор на TRT

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Paula Fox

Paula Fox

24.05.2022 | 13:16

Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ cеkс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ->> https://ja.cat/id398062

Отговори
0 1
Грънчалника

Грънчалника

24.05.2022 | 13:28

к0рва!

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?