Следвайте ни

Турция е парализирана заради COVID-19

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 

В Турция продължават да нарастват случаите на Covid-19. Тази вечер от министерството на здравеопазването заявиха, че в страната броят на загиналите достигна 108, а болните са вече 7402.

Днес са извършени 7641 теста, а от началото на кризата до момента те са общо 55 464. 
В усилието си да ограничат скоростта на разпространението на коронавируса, с нареждане на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган от днес в 17 часа, пътуването между градовете е практически забранено. 

В съобщение в Туитър, областния управител на Истанбул изясни, че: "Всички пътувания с междуградски автобуси от и до Истанбул спират днес в 17:00 часа."  Единствено разхешение и право на предвижване ще се дава на хора с основателни причини:  
• Прехвърляне в медицинско заведение за лечение, по препоръка на лекар 
• При смърт на близак от първа линия или при тежка медицинска спешност 
• Хора, които са пристигнали през последните 15 дни и нямат къде да останат. Ще им се радреши да се върнат на поктоянния си адрес. 

Тези изисквания буквално анулираха целия междуградски транспорт в страната. Всички автобусни превози бяха прекратени. 

Скоростните влакове са отменени, а редовните влакове са разредени и засега пътуват празни. 
На входовете и изходите на областните градове има контролни полицейски постове, които спират превозните средства и проверяват документите, мерят температурата на пътуващите и допускат единствено тези, които имат съответното разрешително за напускане на града. 

Новото летище Истанбул е необичайно празно, тъй като всички полети са отменени. Международните полети от и до Турция, бяха забранени от вчера. Останаха единствено някои вътрешни полети, но поради неясноти по новия режим за разрешителни за пътуване сега и те не се извършват. 

От Турските авиолинии обявиха:
"Тъй като вътрешните пътувания могат да се извършват единствено с разрешение на областния управител, продажбите ни на вътрешни билети са спрени за кратко време, докато не бъде създадена необходимата комуникационна инфраструктура с Министерството на вътрешните работи."

Второто Истанбулско летище Сабиха Гьокчен, което се намира в азиатската част на града, от днес в 20 часа се затваря за неопределено време. Това се случва за първи път откакто е пуснато в експлоатация. 

Нискотарифната турска авиокомпания Пегасус, летяща предимно от това летище, заяви, че от тази вечер спира всичките си полети до 30 април. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?