1939

Турция е домакин на мащабно учение на НАТО в Средиземноморието

Турция е домакин на военноморско учение на НАТО, което започна на 11 септември и ще приключи на 22 септември в източното Средиземно море и Егейско море.

 

Учението, в което участваха командването на военноморските сили на Турция, както и командването на сухопътните сили, военновъздушните сили и бреговата охрана, започна във военноморската база Аксаз до курортното градче Мармарис.

 

В учението ще бъде оценено нивото на оперативна готовност на амфибийните елементи на турския флот, които ще поемат задачата на командването на морския компонент на Силите за реагиране на НАТО от Обединеното кралство през януари 2023 г.

 

Това е най-голямото учение на НАТО, което се провежда в Средиземно море тази година. То включва близо 8000 служители, включително 52 кораба, четири подводници, 34 самолета, 16 хеликоптера, два БПЛА, амфибийни пехотни части, подводни екипи и крайбрежни войски.

 

В рамките на учението, в което участват и 15 страни-членки на НАТО, се провеждат пристанищни тренировъчни и координационни срещи.

 

Между 13 и 17 септември ще се проведе и обучение за оперативна готовност и интеграция на силите.

 

Турската морска оперативна група с висока бойна готовност (TURMARFOR) е представена също в учението в източното Средиземноморие и Егейско море, което се превърна в зона на напрежение през последните години в резултат на дълги разногласия с Гърция.

 

Учението, наречено "Динамичен моряк 22", ще потвърди оперативната съвместимост на морските сили на НАТО на тактическо ниво и ще послужи като място за сертифициране на TUMARFOR, според НАТО.

 

„Учението ще подобри оперативната съвместимост на морските сили на НАТО и ще приложи най-новите концепции и доктрини на НАТО“, беше съобщено в уебсайта на НАТО.

 

В учението участва и десантен танков кораб-амфибия, изцяло построен в Турция.

 

В плана за дългосрочни ангажименти в НАТО, на Турция бяха възложени задълженията - командир на военноморските елементи през 2023 г. и 2028 г., командир на десантната оперативна група през 2025 г. и командир на десантните сили.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?