71

Турция е благодарна на 80 държави за помощта след земетресенията

Хиляди животи бяха спасени благодарение на „безпрецедентното ниво на глобална подкрепа и солидарност“, на които стана свидетел Турция след невижданите земетресения от миналия месец. Това заяви директорът по комуникациите на турския президент Фахретин Алтун.

АА

Именно тази глобална солидарност „има пряко и видимо въздействие“ при спасяването на хиляди животи, заяви Алтун пред Евронюз. 

В допълнение към съобщенията за съболезнования от международни организации и чужди правителства, които осигуриха морална подкрепа на турския народ, повече от 80 държави изпратиха около 10 000 екипи и служители за търсене и спасяване в засегнатите от земетресението райони.

АА

Алтун отбеляза, че „тази международна коалиция от спасители се присъедини към повече от 200 000 местни служители за спешна помощ на място, за да предприеме най-голямата спасителна мисия на всички времена“.

 

Той припомни, че масивните земетресения, които разтърсиха Южна Турция, са засегнали площ, по-голяма от общата площ на Австрия и са засегнали повече от 13 милиона души.

АА

„Под ръководството на нашия президент Реджеп Тайип Ердоган, турското правителство мобилизира всеки наличен ресурс в зоната на бедствието. След бърза оценка на щетите стана много ясно, че мащабът на разрушението е нещо, което никога не сме виждали преди“, допълни Алтун.

АА

Той изтъкна, въпреки че правителството е било изправено пред много пречки и логистични предизвикателства, но са успели да разположат екипи за търсене и спасяване, военен персонал, служби за сигурност и здравни специалисти в засегнатите райони възможно най-бързо.

АА

Алтун съобщи, че фазата на търсене и спасяване на турското правителство вече е приключила и че фокусът им сега е изцяло изместен върху възстановяването и възраждането на региона.

 

 

Той обяви, че предстоящата задача е „монументална“: с над милион разселени граждани, повече от половин милион сгради, които трябва да бъдат възстановени, и щети на стойност около 100 милиарда долара.

АА

„Нашият приоритет номер едно,“ сподели Алтун, „е да отговорим на непосредствените нужди на оцелелите от земетресение, които включват подслон, здравеопазване, храна, пари и облекло.“

 

Турция се справи с повечето от трудностите, възникнали веднага след бедствието, заяви Алтун. „Предстои ни тежка борба в следващия период. В този контекст се надявам, че солидарността, която страната ни получи веднага след земетресението, да продължи."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?